Dengang

NyhederHvad der læses mest – i september 2021

Oktober 1, 2021

Hvad læses der mest – i september 2021

Hvilke artikler var de mest læste i september. Vi svarer igen på kritik. Og så er vi gået i gang med den store oprydning på vores hjemmeside. Masser af artikler er rettet til. Vi har nået 51 af de ældre artikler. Men det er langt igen. 7 Nye artikler. Nye Podcast. Igen har vi oplevet en masse på Facebook. Vi kigger også på oplevelser fra vores foredrag. Og så kigger vi de mest populære kategorier. Lidt statistik bliver det også til.

 

Nye artikler

Der er ikke blevet til så mange nye artikler i denne måned grundet vores store oprydning. Men følgende nye artikler er lagt ind:

 • Under Krigen i Bov Kommune
 • Frøslev og Fårhus – for mange år siden
 • Okseøerne – endnu mere (2)
 • Grænsen- dengang (b)
 • Stenalderboplads i Svanemøllen Havn
 • Union eller Undergang (anmeldelse)
 • En Dronning og en Film (anmeldelse)

 

Nye Podcast

KNR – Københavns Nærradio har lavet to nye podcast med tekster fra vores hjemmeside

 • Tændstikfabrikker og København
 • Hændelser på Nørrebro

Vi har tidligere bragt en liste over alle de podcast med tekster fra www.dengang.dk, som du kan få på podcast, produceret af KNR.

 

Den store oprydning

Vi er i gang med den store oprydning på vores hjemmeside. Vi kigger på opstillingen sjuske – og stavefejl. Dette er selvfølgelig en større opgave og vil tage tid. I den forbindelse har folk spurgt om vi er gået i skole eller om vi er ordblinde. Vi synes i den forbindelse at det er forkert at genere ordblinde.

Vi har også fornyet ældre artikler. De får så et (b) bagefter, men det er kun når vi tilføjer en del, sletter noget eller aktualiserer artiklen.

Vi har nået at rette

 • Nørrebro 14 artikler
 • Tønder 20 artikler
 • Sønderjylland 14 artikler
 • København 3 artikler

Hold en god tone

Langt hovedparten holder en god tone i vores gruppe. Det er irriterende at et fåtal ikke gør det. Vi er altid modtagelig for konstruktiv kritik. Men når man gang på gang beskyldes for det ene og det andet, så bliver man træt af det.

 

Oplevelser på Facebook

Vi har fået masser af roser. Og dem takker vi selvfølgelig for. Og vi er glade for, at folk anerkender vores arbejde. Som vi har sagt adskillige gange før kan vi også godt tåle kritik og modtager gerne konstruktive forslag til forbedringer. Men det er nu ikke alt kritik, som vi uden videre accepterer eller vil ændre på.

For meget sønderjysk giver kvalme

En læser mener, at vi alt for meget sønderjysk. Han mener, at siden skal have navneforandring til ”Dengang i Sønderjylland”. Og det plager vedkommende så meget, at det giver kvalme. Og det er vi da selvfølgelig ked af.

Som det vil være vores læsere bekendt, så bringer vi hver dag mellem 10 – 15 artikler fra vores hjemmeside. Og så deler vi også fra andre grupper, når vi synes, at disse indlæg er interessante. Andre læsere har rost os for, at vores hjemmeside er meget gennemskuelig og godt opdelt. I denne udgave har vi lavet en opstilling af kategorier og hvor mange artikler, der er inde for hver kategori. Og her dominerer Sønderjylland nu ikke.

Det er rigtigt, at det er dele Danmark, som vi ikke bringer artikler fra. Det har vi nu heller ingen ambitioner om. Vi bringer kun artikler fra områder eller temaer som et hvis kendskab til.

Vi tæller ikke op, hvor mange københavnske eller sønderjyske artikler, som vi bringer fra vores hjemmeside. Og det samme gør vi heller ikke, når vi deler andre gruppers artikler. Det ville da være alt for kedeligt, hvis vi også skulle til at gøre dette.

Begræns dig lige lidt

Det var ikke sådan en administrator udtrykte, men det var sådan han mente det. Vi lagde hver dag to artikler ind på den side. Desuden kørte vi så et tema, der også vedrørte den gruppe. Men så havde vi også lige tre foredrag inden for kort tid. Så måske virkede det hele måske for overvældende. Men vi mente jo at det var historierne, der var afgørende. Fra denne gruppe holder vi en lille eller større pause. Det var jo tydeligt, at de havde fået nok af dengang.dk.

Automatikken siger nej tak

Nogle grupper bruger automatik til at afvise artikler. Man kan ikke se, hvor man har brudt reglerne. Selvfølgelig skal man respektere de regler, som en gruppe har vedtaget. Men man skal vel også have en chance for at tilpasse ens indlæg.

Således kan en afvisning skyldes, at indlægget har været bragt for et halvt år siden eller at fotoet har været bragt.

Undertegnede har ikke tålmodighed eller tid til at sætte sig ind i diverse regler eller kigge de enkelte gruppers billedgalleri igennem.

Fotoer – spøger stadig

Vi bruger ikke så meget tid på fotoer som andre. Vi lægger vægt og tid på den gode historie. Men mange af vores læsere forventer begge dele. Fotoet skal være i den bedste opløsning. Man vil have helt nøjagtig tid og sted. Indrømmet – dette kan vi slet ikke leve op til. Her har vi lavet et lager af fotos, som vi bringer.

De samme artikler går igen

Når vi hver dag deler mellem 10 – 15 artikler er det en statistisk mulighed for at denne samme artikel dukker op efter ca. 5 måneder. Vi har ”kun” 1.780 artikler at gøre godt med. Vi fører ikke statistik med, hvornår hver enkelt artikel er blevet bragt.

Få nu rettet de stavefejl

Det irriterer mange, at der er stave – og tastefejl i artiklerne. De går mere op i dette som selve den historie, som vi bringer. Men nu er vi jo gang med vores store Oprydningsprojekt.

Se på kilderne

Ad omveje har vi fået at vide, at et større medieselskab ikke regner vores artikler om ”Genforeningen” for noget. De nævner et eksempel, men at det ikke passer at grænsen allerede blev tegnet i 1890’erne. Men alt dette er jo ikke noget, vi selv finder på. Nu lige dette eksempel er jo nævnt i mange bøger om ”Genforeningen”. Og hver gang henviser vi jo netop til kildemateriale. Dette var vi ikke så god i begyndelsen. Men det mener vi nu selv, at vi er blevet.

Til gengæld har den læser ret, der mener at benævnelsen ”københavnske politikere” i forbindelse med en anden tolkning af ”Genforeningen” nok er forkert. Som læseren rigtig nok skriver, så er ”Københavnske politikere er ikke skyld i alle dårligdomme”.

Din artikel burde være i en anden gruppe

Vi hører det ofte. Grupperne på Facebook er skarp opdelte. Man må ikke bevæge sig over en skarp grænse. Men det er næsten umuligt, hvis man skal bringe god historieformidling. Man skal ikke begynde at skære i erindringer, fordi man bevæger sig ind i et andet område. Så vil vi hellere opgive de grupper, der forlanger dette.

Hem holder I med?

I forbindelse med vores artikler om ”Genforeningen” og Besættelsestiden er vi blevet spurgt ”Hvem holder I med?”. Nu er historien ikke altid Sort/Hvid. Det er historieformidling heller ikke. Og historieformidling er heller ikke bare en opremsning af begivenheder. Det er jo tydeligt at nogle af de kilder, som vi også bruger ikke, har sagt den fulde sandhed. Vi forsøger I vores artikler også at komme med nuancerne.

Det handler vel ikke om, hvem man holder med. Så bliver historien igen forvansket. Og det gælder især artikler om besættelsestiden og ”genforeningen”.

Pludselig bliver opslag slettet

Pludselig får man en automatisk besked om, at ens opslag er blevet slettet. Der er ingen forklaring med, hvorfor. Så forøger man selv at undersøge det. Er det uforskammede ytringer. Er det partipolitisk propaganda? Hvilke regler har man overtrådt?

Selvfølgelig skal man respektere de enkelte gruppers regler. Men kan man ikke lige fortælle, hvor man har overtrådt reglerne? Den omtalte artikel havde været på siden i en uges tid og havde fået mange Likes. Ja artiklen indeholdt sådan noget uskyldigt som kirkehistorie.

Nu viser det sig at det foto man har brugt – måske er 20 år gammelt. Og indlæg/foto må ikke være mere and 30 år gammelt – Og det drejer sig om billedet af en kirke.

Sådan noget for en til at fravælge sådan en gruppe m.h.t. fremtidige opslag.

 

Foredrag

Vi holdt tre foredrag i løbet af 14 dage. Det var rart at se, at var fuldt booket op alle steder. Og var var det skønt at se, at man kunne få smilet frem hos mange. Skønt at se, at der var mange gengangere, der overværede alle tre foredrag.

Mange spurgte efter en liste over kommende foredrag. Sådan en haves ikke. Jeg arrangerer ikke mine egne foredrag og lejer heller ikke lokaler til det. Så vidt rækker økonomien ikke. Vi lader andre til at arrangere disse foredrag.

Når der er et offentlig foredrag fra min side, vil det altid kunne ses på vores hjemmeside og i vores Facebook – gruppe.

De næste mange foredrag, som jeg afholder, er i foreninger og institutioner, hvor der ikke er offentlige foredrag.

Desværre mødte vi også en del ældre, der ikke havde PC. De var vældig interesseret i at se mere om de temaer, som vi talte om. Der er desværre ikke planer om bogudgivelser. Men vi vil gerne tilsende PDF – udgaver af artikler til interesserede, der så evt. kan give det videre til dem, der ikke har PC.

En enkelt har bebrejdet os, at vi ikke mere nøjagtig beskriver, hvor det er foredraget afholdes. Nærmeste S- togstation m.m.  eller angiver stedet på et kort.

 

Kategorierne

Vi har fintalt antallet af vores artikler. Heri er ikke beregnet vores Nyhedsartikler. Vi er oppe på 1.781 artikler. De er fordelt på følgende måde:

 • Nørrebro 304 artikler
 • Tønder 283 artikler
 • Besættelsestiden (før/under/efter) 210 artikler (+ 151)
 • Sønderjylland 207 artikler
 • København 191 artikler
 • Aabenraa 169 artikler
 • Østerbro 101 artikler
 • Højer 77 artikler
 • Andre Historier (resten af Danmark) 72 artikler
 • Padborg, Kruså og Bov: 63 artikler
 • Fra Urtekræmmer til Shawarmabar (Nørrebro Handelsforening) 29 artikler
 • Indlemmelse, Afståelse/Genforening 24 artikler (+ 119)
 • Industri på Nørrebro/Nordvest 19 artikler (+ 18)
 • 1864 og De Slesvigske Krige 17 artikler (+ 26)
 • Grænsen er overskredet 6 artikler
 • Akeleye – Historien om adelsslægten 9 artikler

Tallene i parentes betyder, at der ligger artikler om samme emne i andre kategorier.

 

Lidt Statistik

Vores Facebook har haft fremgang

 • 020 synes om
 • 179 følger

Og så kommer ca. 48 pct. på vores hjemmeside via Facebook

 

 

De mest populære Kategorier

Vi har kigget på vores Top – 100 liste og fundet ud af, hvilke kategorier, der er mest populære. Hvor mange gange er de enkelte kategorier præsenteret i Top – 100. Dernæst kigger vi på den bedste placering.

 1. Besættelsestiden (Før/under/efter) 23
 2. Nørrebro 17
 3. Tønder 11 (5)
 4. København 11 (6)
 5. Sønderjylland 11 (12)
 6. Aabenraa 7
 7. Østerbro 6
 8. Andre historier 4 (15)
 9. Industri på Nørrebro/NV 4 (20)
 10. Padborg/Kruså/Bov 4 (33)
 11. Højer 1
 12. Indlemmelse, Afståelse, Genforening 0

Fra Urtekræmmer til Shawarmabar (Nørrebro Handelsforening) 0

1864 og De Slesvigske Krige 0

Grænsen er overskredet 0

Akeleye Slægten 0

 

Månedens TOP – 100

 1. Da man lavede biler på Nørrebro
 2. Legemsdele i Kastelgraven
 3. Gader og Veje på Frederiksberg (A-J)
 4. Børnearbejde, Tændstikfabrikker og andet industri på Nørrebro
 5. Mad fra Tønder – opskrifter
 6. Lygter og lygtemænd i København
 7. Nyhavns Historie
 8. Fra Mælkedreng til Pensionist
 9. Et hospital på Nørrebro
 10. Sven Hazel – genial eller fupmager
 11. Utterslev Mose – dengang og nu
 12. Sønderjyske Drikkeopskrifter
 13. Gestapo i Danmark
 14. Morderen Ole Kollerød
 15. Mandelejren på Livø
 16. Forlystelser på Nørrebro – dengang
 17. Flere gamle værtshuse i København
 18. Riffelsyndikatet på Østerbro
 19. Finsens Medicinske Lysinstitut på Østerbro
 20. Gamle butikker og erhverv i Aabenraa
 21. Magrete den Første og Sønderjylland
 22. Flere gader og veje på Frederiksberg (K-Å)
 23. Ville Russerne kun have Bornholm
 24. Stormflod 1976
 25. Æ Kachmand i Tynne (Kagmanden i Tønder)
 26. Gamle værtshuse i København (1)
 27. Vesterbro under besættelsen (2)
 28. Folkevognens historie
 29. I Rinkenæs Sogn
 30. Fra det gamle Østerbro
 31. Strøgets historie (1)
 32. Haderslev under Første Verdenskrig
 33. Oldemorstoft
 34. Da Janne døde i den store Rockerkrig (NørLiv 27)
 35. Satan – kulten fra Anholt
 36. Henrettelser i Undallslund
 37. Klaus Barbie – slagteren fra Lyon
 38. Lersø-bøller og bisser nok engang
 39. Flammen og Citronen – en mere sand historie
 40. Rovmordet i Utterslev Mose
 41. De frygtelige sygdomme
 42. De store fabrikker på Ydre Nørrebro
 43. En kvindehøjskole i Visby
 44. Blegdamme på Blegdamsvej
 45. Det drikker vi i Sønderjylland
 46. Steder på Nørrebro
 47. Æ Kleinbahn i Aaaberaa Amt
 48. Barn på Nørrebro i 1950erne
 49. Hipo – og Schalburgkorpset
 50. Møgeltønders historie
 51. De glemte krigssejlere
 52. Sommerkorpset
 53. Hafnia – Branden
 54. Zeppelin – basen i Tønder
 55. Afnazificering og Hungersnød syd for grænsen
 56. Hvorfor skulle Janne dø?
 57. Et apotek i Haderslev
 58. Brand i København
 59. En brand i Stengade
 60. Frøslev og Fårhus for mange år siden
 61. Gader og veje i Tønder
 62. Christiansborgs Brand 1884
 63. Vognmænd og speditører i Padborg
 64. Sange fra Tønder og Omegn
 65. Jægersborggade før, nu og altid
 66. Flygtningeprammen i Klintholm Havn
 67. Tønder i 773 år
 68. Politiet under Besættelsen
 69. Turen går til Nordvest
 70. Da Sønderjylland blev dansk
 71. Langs Frederikssundsvej (1)
 72. Under krigen i Bov Kommune
 73. Rabarberlandet
 74. Ahlefeldt – fra storhed til fald
 75. Var konservativ Ungdom nazister?
 76. Tekstilarbejder Dagmar Harriet Andersen
 77. Lersøen idyl og uro
 78. Sønderjysk kaffebord – opskrifter
 79. Aabenraa i gamle dage
 80. Da Skrydstrup fik en flyveplads
 81. Det var på Nørrebro, der foregik
 82. Henrettet i Aabenraa (2)
 83. I et skydeskur på Amager
 84. Højer, stormflod og diger
 85. Gader og veje på Østerbro (1)
 86. Henrettet i Aabenraa
 87. De svenske forbindelser- under Anden Verdenskrig
 88. Knivsbjerg – nord for Aabenraa (vers. 2018)
 89. Action-helten fra Stefansgade (NørLiv 3)
 90. Flere fabrikker i Nordvest
 91. Sønderjysk Kaffebord – 119 opskrifter fra Tønder
 92. Aabenraas historie
 93. Et gymnasium på Nørrebro
 94. Britiske bomber over Jylland
 95. Tysklands arbejdere og dans erhvervsliv
 96. En professor og en tater-konge
 97. Konfiskation af tyske ejendom
 98. Utterslev – dengang
 99. Forsvarsværker i Sønderjylland fra oldtiden
 100. Hugo Boss fik hjælp af Nazisterne

Overraskende er det, at det er besættelsestiden som er mest populær. Det skal ses i betragtning af, at vi næsten ikke mere deler vores artikler fra besættelsestiden i andre grupper. Vi har forsøgt men åbenbart er vores holdninger for kontroversielle.

 

 


Hvad læses der mest – i august 2021

September 1, 2021

Hvad der læses mest – i august 2021

Det blev til 14 nye artikler i august. ´Vi har oplevet en del på Facebook i denne måned. Vi svarer igen på kritik. Og så er det skønt med foredrag igen. Vi kigger på Region Top-5 og Byernes Top-50. Og hvilken artikel har vundet månedens Top-100. Ja havde vi vores fotos med, så var det faktisk en billedmappe, der vandt.

 

NYE ARTIKLER I AUGUST

Der er blevet til 14 nye artikler i august-måned:

 • Tønders Historie – indtil 30 års krigen
 • Afnazificering og Hungersnød – syd for grænsen
 • En oktober – nat i 1943
 • En mindeplade og en snublesten
 • Operation Möwe – den 19. september 1944
 • Ringridning i Sønderjylland
 • Det hemmelige politi
 • Fra skibsdreng til reder
 • Barkmøllegade i Aabenraa (b)
 • Kastellet – endnu flere historier (5)
 • Kastellet – flere historier (4)
 • Man strides om grænsen
 • Børnearbejde, Tændstikfabrikker og andet industri på Nørrebro
 • Lersøen – idyl og uro

 

Oplevelser på Facebook

Man går meget op i fotos

Det er utroligt, hvor meget folk går op i fotos. De skal helst nøjagtig svare til det man skriver i indledningen til artiklen. Og så er det lige meget om artiklen beskæftiger sig med meget andet. Vi har aldrig lagt skjul på, at vi ikke ofrer timer på at lede efter fotos og så i den bedste kvalitet. Der er i forvejen brugt timer på artiklen. Og så er man pludselig tåbelig og meget mere. Bemærkningen får så pludselig en masse likes.

Der er et ønske fra nogle af vores læsere at vi forklarer mere om de fotos, som vi anvender. Det er der mange FB – grupper, der også går meget op i. Men normalt er det sådan, at vi har bygget vores eget billedarkiv op for at spare tid. Der, hvor vi har hentet disse fotos, stod der nu ikke så meget forklaring om disse fotos. Indrømmet, her er der folk, der er meget bedre til at finde oplysninger end vi er.

Andre mener, at vi scanner vores fotos for dårlig. Indrømmet vi tager det første og måske ikke altid det bedste fotos. Vi har ikke og vil ikke bruge flere timer for at lede efter fotos. Vi vil hellere bruge den tid til at skrive en ordentlig artikel.

Igen engang må vi forklare at vores FB – gruppe er bygget op om vores hjemmeside, som er en side, der er bygget op om tekster/artikler og ikke fotos.

I sidste ende handler det om tid og ressourcer. Vi kan godt forstå, at vores læsere er videbegærlige og vil have så meget viden som mulig. Derfor går vi meget op i at offentliggøre vores kilder. Det har vi så ikke været så gode til i vores ældre artikler.

Når ”beskyldninger” eller bebrejdelserne bliver for meget sletter vi bare vores indlæg.

Til den samme artikel får vi så tilkendegivelser om at det er en spændende læsning og så små historier om, hvad den pågældende læsers familie har oplevet. Det er sådan noget vi tilstræber med vores artikler.

 

Artikler forsvinder

Vi oplever ofte at artikler forsvinder eller simpelthen forsvinder, når vi deler artikler. Vi oplever at artikler overhovedet ikke bliver bragt, når de skal gennem en administrator. Så har vi mere forståelse for, at der bliver sendt en besked om, at vi overtræder den pågældende gruppes regler. Og så er man så flink at medsende hvilke paragraffer, som vi har overtrådt.

Nu er det sådan, at vi ikke bruger så meget tid på at sætte os ind i de forskellige gruppers regler. Så når de anførte problemer opstår, så plejer vi at undgå disse grupper.

 

Overskrider områder

Der er masser af folk, der mener, at den geografiske inddeling eller den historiske betydning for et enkelt sted, hus, person har været det samme gennem hele historien. De mener så ikke at man må overskride den nuværende geografiske inddeling.

Det samme problem er det i mange gruppers regler. Nu har vi en lidt anden opfattelse på dette punkt. Så også her prøver på at undgå de grupper, der administrer dette stramt. De personer, der bebrejder vores holdning, svarer vi selvfølgelig igen.

 

Stave – og Trykfejl

Mange af vores læsere går meget op i, at vi staver rigtig, bruger rigtige ordstillinger m.m. Dette kan ikke helt undgås. Vi bestræber os selvfølgelig at gøre det rigtige. Der er også nogen, der mener, at vi skal have vores skolepenge tilbage. Det må vi så tale med Tønder Kommuneskole om. Her lykkedes det at tage realeksamen. Eller måske var det på Tønder handelsskole, det gik galt. Her bestod undertegnede da også HMX.

Måske er det også her, at det grafiske, sætningsopbygning m.m. trænger til en opstramning. Vi har rettet nogle af disse artikler, ja vi helt omskrevet disse. Men igen – det hele handler og tid og ressourcer.

 

Brug dog linjeskift

Vi har forsøgt at lufte nogle af vores ældre artikler. Og det har givet klager i form af kritik af vores opsætning. Som vi tidligere har skrevet, så vil vi gennemgå hver enkelt artikel for stavefejl m.m. Men det er lang vej igen.

Nogle af vores artikel har været gennem tre hjemmesider. Den version, du læser nu, er version 3. Men det har betydet at nogle af vores ældre artikler trænger til en ny opsætning. Den letteste måde er selvfølgelig bare at bruge linjeskift.

Som en af vores læsere skriver:

 

 • Det er som at læse et moderne digt.

 

Men se dette kommer først på tale, når vi kommer til at lide en form for ”skriveblokering”. I øjeblikket lider vi af det modsatte.

 

Masser af positive tilkendegivelser og tilbagemeldinger

Det kan lyde som om, vi kun for kritik. Men det er nu ikke tilfældet. Der er masser af positive tilbagemeldinger. Vi får dagligt masser af henvendelser både pr. sms, mail, telefon m.m. Vi forsøger at hjælpe så godt som muligt. Og nok engang skal vi fastslå, at vi ikke udfører slægtsforskning. Det er noget, der tager tid, og det har vi ikke.

Og så forsøger ”Den Gamle redaktør” at svare alle. Men det er ikke altid det lykkes. Og det er heller ikke alle spørgsmål, som vi kan svare på. Men vi takker for den store interesse.

 

Historieforfalskning

Vi bliver vedvarende beskyldt for historieforfalskning. Undertegnede kan nu engang ikke være enig med alt og alle i opfattelsen af historien. Og historieformidling er ikke bare en opremsning af, hvad der er sket. Det ville da være for kedeligt. Men jeg vil gerne henvise de kritiske læsere til vores kilder. Man er jo ikke konspirator, det meste kommer jo netop fra de tilgængelige kilder.

Gennem vores mangeårige arbejde er vi blevet nægtet adgang til diverse arkiver, selv om vi ifølge reglerne burde have haft adgang til. Tilgang til arkiver kunne måske have opklaret ting og sager. I vores tilgang til historien har vi brugt ældre vidner, som af forskellige årsager har ønsket at forblive anonym. Nej, det er ikke vidner som vi har opfundet til lejligheden, som vi også er blevet beskyldt for.

 

Alt for meget Sønderjylland

En læser beklager sig over, at hjemmesiden/Facebook har alt for meget med Sønderjylland. Det gider han ikke.

Nu tror jeg faktisk at vores 1.773 artikler indeholder mest ”Ikke Sønderjylland”. Hver dag forsøger vi at sprede kategorierne bedst muligt. Hjemmesiden er også opdelt på en måde, så man ved, hvad der venter en.

 

Begræns din aktivitet

En administrator mener, at det er for meget med 2-3 artikler hver dag. Han har bedt om at fordele artiklerne over uger/måneder. Det er det samme som at sige, at man ikke er interesseret. Vi har så slettet de sidste måneders indslag i denne gruppe. Vi vender nok ikke tilbage til den.

Det er selvfølgelig en skam. Der var stor respons på vores artikler. Men når aktiviteten i denne gruppe var dalende og vi så hverdag bidrog med 2-3 artikler, kan det jo godt være, at det virkede lidt for dominerende. Men vores formål er og har altid været at sprede gode historier.

Det kan godt være, at det var den dag vi sendte fem artikler. Der var nogle billeder, vi havde samlet i nogle mapper, vi gerne ville dele med andre. Det blev heldigvis ikke modtaget lige negativt af alle. Lige netop den dag oplevede vi et besøgsantal på vores hjemmeside, der godt nok ikke var rekord. Men det var i hvert fald i alletiders Top-5 – forstået på den måde – største antal besøg på en enkelt dag.

 

Tønder eller Ribe

Vi er udmærket klar over at Tønder fik deres købstadsrettigheder før Ribe. Men er man så berettiget til at kalde sig Danmarks ældste by? Vi ved også godt, at historikere har påstået at i 1070 havde Tønder samhandel med London – men der mangler nogle skriftlige beviser. Men undersøgelser i Ribe viser, at byen er endnu ældre. Og i en artikel på vores side om Dankirke uden for Ribe er endnu ældre. Jo, det kan da godt være, at jeg skal kigge formuleringen, så ingen føler sig forbigået.

 

Skønt – med foredrag

Nu er det så kun et offentlig foredrag til bage i denne omgang. Og det er den 9. september kl. 14 i Kingo-Kirken på Nørrebro. Der venter nu en masse forenings-foredrag. Men hvor er det skønt, at man kan glæde så mange mennesker. Og frem for alt møde nye mennesker, der også fortæller historie. Og mange gange relateret til det man taler om til foredraget. Og det der også er glædeligt er, at så mange unge dukker op.

 

Region Top-5 – August

 1. København 52,19 pct.
 2. Syddanmark 26,82 pct.
 3. Det Centrale Danmark 9,91 pct.
 4. Sjælland 6,95 pct.
 5. Det Nordlige Danmark 4,12 pct.

 

Byernes Top-50 – August

 1. København
 2. Haderslev
 3. Aabenraa
 4. Aarhus
 5. Odense
 6. Sønderborg
 7. Aalborg
 8. Esbjerg
 9. Kolding
 10. Roskilde
 11. Ballerup
 12. Vejle
 13. Tønder
 14. Silkeborg
 15. Kastrup
 16. Hosens
 17. Slagelse
 18. Herlev
 19. Lyngby
 20. Rødovre
 21. Svendborg
 22. Næstved
 23. Fredericia
 24. Holbæk
 25. Rødekro
 26. Fanø
 27. Greve Strand
 28. Søborg
 29. Hvidovre
 30. Køge
 31. Taastrup
 32. Brønderslev
 33. Herning
 34. Helsingør
 35. Viborg
 36. Hillerød
 37. Padborg
 38. Ringsted
 39. Randers
 40. Albertslund
 41. Frederiksberg
 42. Gentofte
 43. Glostrup
 44. Lillerød
 45. Græsted
 46. Middelfart
 47. Ebeltoft
 48. Birkerød
 49. Vejen
 50. Dragør

 

Dette læses mest – August 2021 – Top-100

 1. Da Janne døde i Den Store Rockerkrig (NørLiv 27)
 2. Mandelejren på Livø
 3. Legemsdele i Kastel-graven
 4. Hvorfor skulle Janne dø?
 5. Smag på Sønderjylland
 6. Rovmordet i Utterslev Mose
 7. Klaus Barbie – slagteren fra Lyon
 8. Kruså Vandmølle
 9. Sønderjyske Drikkeopskrifter
 10. Flygtningeprammen fra Klintholm Havn
 11. Strøgets Historie
 12. Rømø – en ø i Vadehavet
 13. Lygter og Lygtemænd i København
 14. Nyhavns historie
 15. Harreslev – dengang
 16. Forlystelser på Nørrebro – dengang
 17. Sven Hazel – genial eller fupmager
 18. Gestapo i Danmark
 19. Satan – kulten fra Anholt
 20. Gamle værtshuse i København
 21. Utterslev mose – dengang og nu
 22. Stormflod 12976
 23. C. Andersens sidste dage på Østerbro
 24. Rungholt og mandedrukning et og to
 25. Sinker og halvidioter på Nørrebro
 26. Gamle butikker og erhverv i Aabenraa
 27. Langs Frederikssundsvej (1)
 28. Margrethe den Første og Sønderjylland
 29. Brand i København
 30. Aabenraa i gamle dage
 31. Okseøerne i Flensborg Fjord
 32. Amager fra A til Å
 33. Zeppelinbasen i Tønder
 34. Det drikker vi i Sønderjylland
 35. Krigshelt med rødder til Sønderjylland
 36. Danskerpak og Tyskerpak
 37. Henrettelser i Unddalslund
 38. Flere gamle værtshuse i København
 39. Æ Kagmand i Tynne (Kagmanden i Tønder)
 40. Henrettet i Aabenraa
 41. Hans Muldbjerg i Ålbæk Bakke
 42. Hafnia – Branden
 43. Barn på Nørrebro
 44. På jagt efter Mærsk – familien
 45. Blegdamme på Blegdamsvej
 46. Mandø – endnu en historie
 47. Riffelsyndikatet på Østerbro
 48. Der gamle krigssejlere
 49. Kartoffeltyskerne
 50. De unge kvinder på Sprogø
 51. Fra Bellahøj til Husum
 52. Fra det gamle Østerbro
 53. Britiske bomber over Jylland
 54. I fængsel i Tønder
 55. Møgeltønders historie
 56. Gader og veje på Østerbro
 57. Vognmænd og speditører i Padborg
 58. Varehuset Buldog på Nørrebro
 59. De 113 skud på Nørrebro
 60. Elef Rasmussen og hans brune tid
 61. Utterslev – dengang
 62. Mosaisk Begravelsesplads på Nørrebro
 63. Sønderjysk kaffebord – opskrifter
 64. Turen går til Holbøl og Bov
 65. De svenske forbindelser under Anden verdenskrig
 66. Knivsbjerg – nord for Aabenraa (Version 2018)
 67. Originaler i Tønder
 68. Alberti på Nørrebro
 69. Tyskertøser, Feltmadrasser og…….
 70. De sidste hertuger på Augustenborg
 71. Flensborg 1945 – 20 dage som regeringsby
 72. Var Konservativ Ungdom nazister?
 73. Da man lavede biler på Nørrebro
 74. Gader og veje i Tønder
 75. Et hospital på Nørrebro
 76. Katastrofen på Haderslev dam
 77. Finnsens medicinske Lysinstitut på Østerbro
 78. Emdrup – for længe siden
 79. De store fabrikker på Ydre Nørrebro
 80. Hipo- og Schalburgkorpset
 81. Adelsslægten, der uddøde
 82. Et gymnasium på Nørrebro
 83. Rømø – under besættelsen
 84. Flere fabrikker i Nordvest
 85. Livø – en mandelejr – endnu mere
 86. Tønders Historie – fra begyndelsen
 87. Gamle virksomheder på Nørrebro
 88. Lystigheder på Nørrebro (NørLiv 23)
 89. Besættelsestiden på Bispebjerg Hospital
 90. I Rinkenæs Sogn
 91. Tysklandsarbejdere og dansk erhvervsliv
 92. Vesterbro – under besættelsestiden (1)
 93. Bag KZ – lejrens pigtråd
 94. Den Gamle Grænsekro
 95. Da voldene forsvandt
 96. En præst fra Brønshøj
 97. Flammen og Citronen – en mere sand historie
 98. Det tyske mindretal – efter 1920
 99. En mindeplade og en snublesten
 100. Rømø – en ø i Vadehavet

 

 • Nu er det sådan, at vi kun bringer Top – 100 for almindelige artikler. Men hvis vi nu havde haft vores billedmapper med, så havde vi haft en helt anden vinder, nemlig:
 • Aabenraa – 1958 – som er fotos fra Aabenraa fra omkring 1958

 

 • Vi har også fotos fra Sønderjysk Kaffebord taget under et foredrag på Nørrebro Bibliotek. Denne mappe ville være kommet ind på plads 53.

 

 

 • På plads 56 ville nogle fotos omkring udelejr Ladelund syd for grænsen i nærheden af Tønder være landet.

 

 • Og endelig havde vi Fotos med The Tommyguns – en nu opløst gruppe for Tønder – den ville have opnået en placering som nr. 82

 

 

 • Vi havde også to mapper med fra henholdsvis Nørrebro/Nordvest og Nørrebro Handelsforening. Disse to mapper nåede ikke en placering inden for de første 100.

 

 • Denne sides juli – nummer ville være landet på vores liste som nr. 23.

 

 

 


Hvad læses der mest – i juli 2021

August 1, 2021

Hvad der læses mest – i juli 2021

12 nye artikler i juli. Se, hvornår de kommende offentlige foredrag afholdes, Undertegnede er blevet om at holde inde med at skrive. Historiker mener, at jeg videregiver forkerte oplysninger. Vi har videregivet oplysninger, som vi har fået fra arkivet. Vores sidste bog er ikke udsolgt, som forskellige boghandlere fortæller. Bestil den direkte hos forlaget. Sprogbruget på Facebook er til tider ikke rart. Vi har slettet et par af vores indlæg, da det hele tog overhånd. Hver dag bringer vi 10 – 15 artikler af egen produktion på Facebook. Så kan det ikke undgås gentagelser, selv om vi nu har 1,761 artikler at vælge imellem. Hvilke byer læser vores hjemmeside. Og så skal vi have juli – måneds Top – 100.

 

Nye artikler i juli 2021.

 • Dankirke – syd for Ribe
 • Langs Vadehavet – endnu mere (2)
 • Turen går til Møgeltønder
 • Flere hændelser på Nørrebro
 • Tønderkniplinger – den fjerde historie
 • Zarens falske datter
 • Det Tyske Mindretal efter 1920
 • De kom tilbage
 • Turen går til Flensborg
 • Turen går til Sild
 • Kastellet – spredte historier
 • Dansk Politi – under pres

 

Masser af Foredrag i vente

De næste par måneder bliver travle med foredrag i institutioner og foreninger. Men der dog to offentlige foredrag imellem. Så reserver tid allerede nu.

 

Fredag den 27. august kl. 9.30 – 11.30

Karmel, Vedbækgade, Nørrebro (Sankt Stefan)

Med kaffe og rundstykker og et par sange fra Højskolesangbogen

”Børnearbejde, Tændstikfabrikker og andet Industri på Nørrebro

Og så er det helt gratis – vi ses – ingen tilmelding

 

Torsdag den 9. september kl. 14.00 – 16.00

Kingo – Samuels Sogn – Kingo Kirken – Nørrebro

Ladegårdens Liv og den særegne præst

Og så er det helt gratis – vi ses – ingen tilmelding

 

Desuden fører foredragene os ud i temaer som Skæve eksistenser og originaler, Indlemmelse, grænsedragning eller genforening, Lersø-bøller og meget mere.

 

Oplevelser på Facebook

 

Stop dit skriveri

Vi er blevet opfordret til at holde inde med vores skriverier om besættelsestiden, indlemmelsen og den såkaldte Genforening. Der er nogle, der mener, at vores argumentation ikke er troværdig trods en omfattende kildehenvisning.

I en af grupperne var angrebene så alvorlige, at vedkommende blev spærret i gruppen.

Vi spurgte faktisk gruppen, om vi skulle fortsætte med at dele vores artikler. Og det var det overvældende flertal for.

 

Historiker: Du bringer falske informationer

I et andet tilfælde fortæller en historiker i Sønderjylland, at det ikke er rigtigt, at de alternative benævnelser for ordet ”Genforening” bliver nævnt. Han oplyser selv, at på udstillinger og i bøger har han gjort opmærksom på det. Vi har hørt fra læsere i det sønderjyske hørt, at medier ikke i tilstrækkelig grad gør opmærksom på dette.

Desuden har vi rost historikernes beskrivelser i de nye beretninger fra ”Genforeningen” Men i kritikken er dette så åbenbart helt tilsidesat.

 

Vi har besøgte arkiver – modsat mange kritikere

Til kritikken om besættelsestiden så har vi besøgt arkiver modsat så mange andre, der kritiserer os. Og det ser ud til at være blevet endnu vanskeligere at besøge disse arkiver. Vi har fået nye spor i sagen om Asmus Jensen og de andre mord i Padborg efter besættelsestiden.

Vi er blevet kritiseret, at vi ikke nøjagtigt fortæller nøjagtig hvilket foto, som vi har bragt et foto fra. Og så er vi blevet kritiseret for at have bragt fotos fra en begivenhed i 1945, hvor fotoerne er fra 1945.

 

Vi havde anmeldt en ny bog

Langt de tilfredse er glade for vores historier og roser dem. Så er det dem, der kritiserer dem, og det må de såmænd godt. En fordel er at dette er velbegrundet for så kan det skabe en diskussion. Men i enkelte tilfælde så må man korse sig, når man ser, hvilket sprogbrug nogle gør brug af. Jeg skal lige minde om, at administrator har ansvar for, at sprogbruget er sådan nogenlunde læsbart.

I flere tilfælde har vi igen været nødsaget til at slette hele indlægget. Det sidste udfald kom mod en genudgivet bog, som vi forsøgte at anmelde.

 

Vi har viderebragt forkerte oplysninger fra Rigsarkivet

En læser gør os opmærksom på, at mekanikeren til den første Hammer-bil på Nørrebro er hans tipoldefar og ikke Peter Myginds tipoldefar. Han beder os at komme med dokumentation for denne påstand.

Nu er det sådan at vi ikke driver slægtsforskning og lige den oplysning har vi fra to forskellige tv – udsendelser og to skriftlige kilder. Alle kilder relaterer til rigsarkivet, som var med i de to tv-udsendelser. Vi beklager at dette ikke er korrekt. Vi har selvsagt ikke undersøgt påstanden om sandheden i disse kilder.

Vi undskylder, at vi har bragt forkerte oplysninger videre.

 

Den har vi set

Et par af de flittige læsere klager over, at det hele tiden er de samme artikler vi bringer på Facebook. Dette er ikke helt rigt. Vi har p.t. 1.762 artikler at vælge imellem. Og af disse deler vi hver dag mellem 10 og 15 artikler. Vi prøver at fordele disse i alle kategorier. En gang imellem laver vi fokus – artikler eller tema – artikler over bestemte steder eller temaer.

Der er også blevet klaget over, at vi deler fotos fra andre grupper, som læserne har set. Nu er det sådan at vi kun deler de fotos, der er interessant. Men trods alt deler vi mest de artikler, vi selv har skrevet.

 

Vi har slettet indlæg

Vi har været nødsaget til at slette indlæg fordi debatkulturen har overskredet vores og Facebooks retningslinjer. Det er ikke kun administrator, der fastsætter retningslinjer for debatten på Facebook. Og det er ikke folk, der sidder og holder øje. Det er såmænd robotter.

Vi har før pointeret at vi er modtagelig for kritik, men hvis der ikke engang er respekt for de kilder eller arkiver, som vi bruger, kan det være svært. Og vi kan nu engang ikke sidde foran Facebook hele tiden.

Måske må vi nu engang erkende, at det ikke er alt, som vi kan bringe på Facebook, fordi det ganske enkelt ikke egner sig til at blive bragt. På en eller anden måde provokerer disse indlæg vore læsere. Måske har disse artikler bedre af at blive liggende på hjemmesiden. Så kan interesserede selv finde frem til dem. Og det gælder igen inden for kategorierne ”Besættelsestiden” og ”Genforeningen”

 

Hvorfor læser man ikke kildeangivelse

Det er fint nok, at man kritiserer. Men det kan undre, når mange som kun har læst den indledende tekst og ikke hele artiklen og slet ikke de kilder, man har benyttet sig af.

 

Fejl skal helst undgås

Ingen er fejlfri og heldigvis for det. Ofte er det sjuskefejl, der begås – tanketorsk m.m. Det bliver selvfølgelig rettet lige så snart, vi kan komme til det. Nogle gange har vi indtryk af, at man kun venter på at vi begår fejl. Men på den anden side set, hvorfor må man ikke begå fejl?

Og det er nu heller ikke altid, at læserne har ret.

Vi ved det godt, at der er stavefejl imellem særligt i de ældre artikler. Nej vi tager ikke på et skrive- eller stavekursus. Ja og undertegnede har gået i skole med afsluttende realeksamen. Nej tak til de professionelle kommunikationsfirmaer, der tilbyder at omskrive artiklerne.

Vi har tidligere oplyst om, at vi er i gang med at omskrive især ældre artikler og rette dem for stave, skrive og formuleringsfejl. Men derfor bringer vi dem nu alligevel på Facebook. Vi overvejer at indføre en advarsel:

 • Pas på, der kan forekomme stave, skrive og formuleringsfejl.

Det vil måske lette det for læseren, så han/hun ikke bliver chokeret.

 

Læs hele teksten – inden I beklager jer

Mange misforståelser kan faktisk undgås, hvis man læser hele teksten først. Vi skriver hele tiden ”Tryk på link – og læs artikel”. Den indledende tekst er jo kun en appetitvækker. Men her skal man sandelig også passe på ikke at formulere sig tvetydigt. Således blev jeg beskyldt for at kalde de fattige for ”udyr”.

Vi havde også skrevet en længere artikel om Nørrebro omkring 1900. I den indledende tekst havde vi bl.a. skrevet, at det kunne være langt ned i mørke til retiraderne i gården fra 5. sal. Nu havde vi så på fotoet vist Jagtvejens Mølle. En læser beklagede, at der ikke var højhuse at se på billedet. Så kunne det da ikke være så langt ned.

Vi har besluttet, at vi ikke mere svarer folk, der klager, når vi skønner, at de ikke har læst hele teksten. Det er ikke for at være uhøflig. Men tiden til at rette misforståelser kan bruges til nye artikler eller rette gamle artikler for stavefejl.

 

Nej, undertegnede er ikke historiker

Janteloven gør sig åbenbart også gældende på Facebook. Sagen er den, at jeg var kommet til at placere to små øer i den forkerte sø. Da jeg så blev opmærksom på det, fik jeg det rettet.

Men så møder man minsandten udsagnet ”At det er en alvorlig fejl begået af en, der endda kalder sig selv for historiker”. Nu er det bare sådan, at jeg aldrig har kaldt mig selv historiker. Det kræver hvis en lang og speciel uddannelse. Min beskedne uddannelse er boghandler.

Men måske har Berlingske Tidende ret, når de har kaldt mig ”Selvbestaltet lokalhistoriker”. De har med tiden lånt et par af vores artikler.

Baggrunden for vores hjemmeside/Facebook er at undertegnede er nysgerrig. Det jeg så finder ud af, forsøger jeg så at videreformidle.

 

Tak for alle positive tilkendegivelser

Tak for alle positive tilkendegivelser, telefonopkald, mails, beskeder m.m. Vi beklager atter engang, at det til tider kniber med tiden. Vi håber at have hjulpet en masse af jer. Også tak til dem, der trods alt viser respekt for det man laver.

 

FACEBOOK – data

 • Nåede personer: 38.570 + 21 pct.
 • Opslagsinteraktioner: 28.760 + 22 pct.
 • Synes godt om side: 51 + 183 pct.
 • Synes om side i alt: 3.921
 • Følger side: 4.080

 

Din bog er jo udsolgt (men det er den ikke)

Flere læsere har fortalt, at når de går ind i en boghandel og bestiller min sidste bog ”Grænsen er overskredet” får de at vide, at den er udsolgt. Dette er ikke korrekt. Bogen kan bestilles. Og hvis boghandleren ikke vil, så kan den bestilles hos forlaget

De to andre bøger, som jeg har begået, kan ikke mere skaffes.

 

Hvilke Byer læser www.dengang.dk

Men ujævne mellemrum bringer vi en hitliste over de byer, der læser vores hjemmeside

 1. København (1) (1)
 2. Haderslev (4) (3)
 3. Aarhus (2) (2)
 4. Aabenraa (6) (5)
 5. Sønderborg (3) (4)
 6. Odense (6) (7)
 7. Aalborg (7) (5)
 8. Esbjerg (9) (14)
 9. Kolding (14) (13)
 10. Silkeborg (11) (8)
 11. Tønder (8) (10)
 12. Roskilde (12) (11)
 13. Ballerup (13) (17)
 14. Horsens (26) (16)
 15. Herlev (23) (18)
 16. Holbæk (19) (15)
 17. Vejle (15) (19)
 18. Søborg (18) (37)
 19. Fredericia (27) (20)
 20. Lyngby (16) (31)
 21. Vejen (17) (25)
 22. Randers (32) (30)
 23. Greve Strand (20) (33)
 24. Slagelse (24) (24)
 25. Svendborg (29) (26)
 26. Næstved (31) (12)
 27. Kastrup (21) (29)
 28. Rødovre (30) (36)
 29. Rødekro (46) (NY)
 30. Glostrup (42) (46)
 31. Hvidovre (36) (28)
 32. Albertslund (39) (45)
 33. Helsingør (38) (27)
 34. Ringsted (33) (38)
 35. Brønderslev (10) (9)
 36. Køge (28) (21)
 37. Padborg (NY)
 38. Viborg (34) (34)
 39. Ribe (NY)
 40. Frederiksberg (47) (39)
 41. Birkerød (40) (48)
 42. Hillerød (22) (35)
 43. Gentofte (37) (40)
 44. Solrød Strand (NY)
 45. Herning (43) (23)
 46. Tåstrup (41) (NY)
 47. Vojens (25) (22)
 48. Thisted (NY)
 49. Nykøbing Mors (NY)
 50. Farum (NY)

Undertegnede er imponeret over Haderslev og Sønderborg. Så mange artikler har vi ikke over disse områder, alligevel ligger de helt i top.

Hvis nu Flensborg havde været en dansk by, ville den opnå en placering som nr. 54. Måske er det ikke så imponerende endda.

 

Juli – måned – mest Læste – Top – 100

 1. Rovmordet i Utterslev Mose
 2. Danske våben til tyskerne
 3. Legemesdele i Kastelgraven
 4. Mandelejren på Livø
 5. Satan-kulten på Anholt
 6. Tønder i 773 år
 7. Klaus Barbie – slagteren fra Lyon
 8. Katastrofen på Haderslev Dam
 9. Gader og veje på Frederiksberg (A-J)
 10. Æ Kachman i Tynne (Kagmanden i Tønder)
 11. Forlystelser på Nørrebro – dengang
 12. Henrettet i Aabenraa (b)
 13. Lygter og Lygtemænd i København
 14. I Fængsel i Tønder
 15. Da Janne døde i den store rockerkrig? (NørLiv 27)
 16. Hvorfor skulle Janne dø?
 17. Sven Hazel – genial eller fupmager?
 18. Mandø – endnu en historie
 19. Okseøerne i Flensborg Fjord
 20. Stormflod 1976
 21. Auschwitz og Thaidomid-skandalen
 22. Vognmænd og speditører i Padborg
 23. Sønderjyske drikkeopskrifter
 24. Kruså – for længe siden
 25. Flygtninge-prammen i Klintholm Havn (1)
 26. Henrettet i Aabenraa (a)
 27. Flere gamle værtshuse i København
 28. Slemme folk fra Sønderjylland
 29. Sagn og historier fra Als
 30. B. Mathiesen – portræt af en forræder
 31. Der var gang i Haderslev
 32. Gamle værtshuse i København
 33. Haderslev i begyndelsen (1)
 34. På jagt efter Mærsk – familien
 35. Da man lavede biler på Nørrebro
 36. Rømø – en ø i vadehavet (1)
 37. Nyhavns historie
 38. Retsopgøret i Sønderjylland
 39. Tilfældet – Aabenraa Motorfabrik
 40. Dengang i Utterslev Mose
 41. Kommunehospitalet i begyndelsen
 42. Hafnia – branden
 43. Sønderjysk Kaffebord – opskrifter
 44. Blegdamme på Blegdamsvej
 45. En skarpretter i Haderslev
 46. Henrettelser i Undallslund
 47. Højer Tæppefabrik
 48. Valby – dengang
 49. Kartoffel-tyskerne
 50. En kvindehøjskole i Visby
 51. Flere gader og veje på Frederiksberg
 52. Røde Rose på Nørrebro
 53. Gestapo i Danmark
 54. Rundholt og mandedrukning et og to
 55. Jarlen af Bottwell
 56. Hugo Boss fik hjælp af nazisterne
 57. Haderslevs historie (5)
 58. Pas på grænsen
 59. Flensborg – 20 dage som regeringsby
 60. Britiske bomber over Jylland
 61. Flammen og Citronen – en mere sand historie
 62. Hipo – og Schalburgkorpset
 63. Et hospital på Nørrebro
 64. Varehuset Buldog på Nørrebro
 65. Riffelsyndikatet på Østerbro
 66. Dibbernhaus i Aabenraa
 67. Grevinden af Bagsværd
 68. Zeppelinbasen i Tønder
 69. Gestapo i Syd – og Sønderjylland
 70. Købmandsslægten Olufsen fra Tønder
 71. Strøgets historie
 72. De sidste hertuger på Augustenborg
 73. Turen går til Holbøl og Bov
 74. Da Gertrud rejste sig fra kisten (NørLiv 1)
 75. Den gamle grænsekro
 76. Elef Rasmussen og den brune tid
 77. Kong Valdemar og de fredløse kaniner
 78. Tømrerstrejken 1794
 79. Brumleby på Østerbro
 80. Steder på Nørrebro
 81. Wilhelmine Møller – en morder fra Østerbro
 82. Tuen går til Haderslev i 1900 – tallet
 83. Folkevognens historie
 84. Sommerkorpset
 85. Lystigheder på Nørrebro (NørLiv 23)
 86. Finnsens Medicinske Lysinstitut på Østerbro
 87. Min barndom i Højer
 88. Morderen Ole Kollerød
 89. Kobbermøllen ved Kruså
 90. Mord i Padborg 1945
 91. Knivsbjerg – nord for Aabenraa
 92. Danskerpak og Tyskerpak
 93. De svenske forbindelser – under Anden verdenskrig
 94. Kæmp for alt, hvad du har kært – Chr. Fries
 95. Tysklandsarbejdere og dansk erhvervsliv
 96. Gårde og mennesker i Bov Sogn
 97. Harreslev – dengang
 98. Kruså Vandmølle
 99. Haderslev Skomagerlav
 100. Da Frits Clausen kom til middag.

 

 


Hvad læses der mest – juni 2021

Juli 1, 2021

Hvad læses der mest – juni 2021

9 nye artikler i juni måned. Hændelser på Facebook. Mange henvendelser, ris-ros-beskyldninger. Kommende foredrag. Nu 1.748 artikler. Og hvem stikker af med førertrøjen i denne måned (juni)’ s Top-100.

 

Nye Artikler – juni 2021

Der blev til ni nye artikler i juni – måned.

 

 • Hændelser på Nørrebro – dengang
 • Mindeplade for Peter von Scholten
 • En frihedskæmper fra Aabenraa
 • Hvorfor var Bødlen og Natmanden uærlig?
 • Er Facebook fortid for dengang.dk?
 • Slesvig Holsten og Bismarck
 • Tømrerstrejken 1794
 • Moderen Olle Kollerød

 

Hændelser på Facebook

En ældre artikel ”Vesterbro omkring 1914” fattede pludselig Facebooks interesse. Vi havde brugt et ”forbudt” ord. Et ord, som vi er vokset op med, og som har stået i de børnebøger, vi havde dengang.

Ordet er ikke forbudt i Danmark. Men det er det i USA. Borgerretssammenslutninger derover har besluttet det. Og så er det åbenbart også forbudt på Facebook. Når man så også betænker, at vi har brugt ordet i forbindelse med hændelser, der er foregået i 1914, så forekommer det jo helt mærkeligt.

Vi kan ikke formidle historien, hvis vi skal rette os ind efter Facebook. Så det kan godt være, at vi pludselig er ”gået” eller ”smidt ud” af Facebook.

Som du kan se overstående, så har vi lavet en artikel om det.

I en periode undlod vi at lægge artikler på Facebook. Det kunne så aflæses på besøgstallet.

En af vores artikler omkring Genforeningen vakte debat igen engang på Facebook. En historiker/forfatter tog til genmæle. Vi havde efterlyst andre ord end lige ”Genforeningen”. Vedkommende nævnte, at vi bare kunne læse titlerne på de bøger, der er skrevet, så kan vi få en masse af de ord, som vi savner.

Men når man kigger vores artikler igennem, så har vi jo netop rost vores historikere/forfattere for at tolke historien rigtig. Vi har endda anmeldt nogle af de nyeste bøger om dette emne. Det er jo medierne, måske minus de omtalte bøger, som vi bebrejder at beskrive historien ukorrekt. Det gælder bl.a. lokal-tv, radio og aviser.

Vi tog selvfølgelig til genmæle, men det er det så ikke svaret på. Det efterlader så igen os, som om vi tolker historien forkert.

Igen engang er vi bebrejdet, at vi ikke lægger de rigtige fotos ind. De er for små og for utydelige. Atter engang må vi henvise til, at vi ikke bruger så meget tid på at søge efter den rigtige kvalitet på de rigtige fotos. Vi vil hellere bruge masser af tid på information/artikler. Men sådan er det ikke alle brugere på Facebook, der har det.

En anden interessant artikel er den om ”Mindeplade for Peter von Scholten”. I Københavns Borgerrepræsentation gøres afskaffelse af denne eller ændring af teksten nu til et politisk spørgsmål mellem rød og blå blok.

Det er en farlig udvikling inden for historieformidlingen. Men alt dette, kan du læse i de to artikler omkring ”Mindeplade for Peter von Scholten” og så ”Er Facebook noget for www.dengang.dk  I disse to artikler taget vi den moderne historieformidling op til debat.

 

Mange henvendelser

Vi får hele tiden nye henvendelser. Og tak for det. Mange vil have råd. Andre vil have at vide, hvornår jeg holder foredrag. Andre roser vores indlæg. Og så er det dem, der mener, at man er gammelklog og ikke ved et hak om historie. Så bliver vi beskyldt for holdninger lige fra Enhedslisten til Liberal Alliance.

Andre igen mener, at når de har set en ting eller hændelse beskrevet i TV eller i en avis og min holdning er anderledes, ja så er det min holdning, der er forkert. Nu er det jo bare sådan, at det vi skriver, er jo ikke bare noget, som vi har grebet af ud af den bare luft. Næste gang man angriber undertegnede så se venligst på kildeangivelse. I de sidste mange har vi været meget gode til at huske dette. Det var vi bestemt ikke de første år.

Vi ved godt, at der stadig er mange artikler, der kræver en redigering. Men med så mange artikler på siden burde der være noget for alle. Og nu er livet jo også andet end at skrive.

 

Foredrag

Vi skal nok i tide annoncere med offentlige foredrag. I øjeblikket er der massevis af forenings-foredrag. Og det glæder jeg mig til. Og der er masser af forskellige emner. En læser spørger, hvorfor jeg aldrig holder foredrag i Østerbros kirker, som jeg har gjort i Nørrebros kirker. Nu er det sådan, at jeg lader andre arrangere foredragene. Jeg er kun selve foredragsholderen. Og det sjove er, at der i nærmeste fremtid er endnu to ”kirke-foredrag” på Nørrebro.

 

Nu er der 1.748 artikler

På vores hjemmeside er der nu 1.748 artikler. De fordeler sig således:

 • Nørrebro: 303 artikler
 • Tønder: 280 artikler
 • Sønderjylland: 202 artikler
 • Besættelsestiden før/under/efter: 202 artikler (+ 151)
 • Københavns – området: 190 artikler
 • Aabenraa: 161 artikler
 • Østerbro: 96 artikler
 • Højer: 77 artikler
 • Andre Historier: 70 artikler
 • Padborg/Kruså/Bov: 61 artikler
 • Nørrebro Handelsforening (fra urtekræmmer til Shawarmabar): 29 artikler
 • Indlemmelse, Afståelse og genforening: 22 artikler (+119)
 • Industri på Nørrebro/Nordvest: 18 artikler (+18)
 • 1864 og De Slesvigske Krige: 16 artikler (+26)
 • Grænsen er overskredet: 6 artikler
 • Historien om adelsslægten: 9 artikler

Tallene er i parentes betyder, at du kan finde artikler om samme emne andre steder på vores hjemmeside.

 

TOP – 100 – De Mest Læste Artikler – juni 2021

 1. Flammen og Citronen – en mere sand historie
 2. Klaus Barbie – slagteren fra Lyon
 3. Tønder i 773 år
 4. Et batteri fra Østerbro
 5. Mandelejren på Livø
 6. Legemsdele i Kastelgraven
 7. Gader og veje på Frederiksberg (A-J)
 8. Gestapo i Danmark
 9. Flere gamle værtshuse i København
 10. Tyskerunger, feltmadrasser og horeunger (2)
 11. Satan-kulten på Anholt
 12. Lygter og Lygtemænd i København
 13. Tønder – da Liebestempel blev bygget
 14. Elef Rasmussen og den brune tid
 15. Den gamle grænsekro
 16. Gamle værtshuse i København
 17. Ville Preusserne kunne have Bornholm?
 18. Nyhavns historie
 19. I tysk krigstjeneste
 20. Turen går til Nordvest
 21. Wilhelmine Møller – en morder fra Østerbro
 22. Var Konservativ Ungdom nazister?
 23. Sønderjyske Drikkeopskrifter
 24. Et gymnasium på Nørrebro
 25. Barnemorderen fra Jægersborggade – den tredje historie
 26. Finsens Medicinske Lysinstitut på Østerbro
 27. Steder på Nørrebro
 28. Riffelsyndikatet på Østerbro
 29. Når ma blev syg i Aabenraa
 30. Utterslev Mose – dengang og nu
 31. Flere gader og veje på Frederiksberg (K-Å)
 32. Gamle butikker og erhverv i Aabenraa
 33. Haderslev – under Første Verdenskrig
 34. Henrettet i Aabenraa
 35. De sidste hertuger på Augustenborg
 36. Jernbanesabotage
 37. Da man lavede biler på Nørrebro
 38. Det var på Nørrebro, der foregik
 39. Flygtninge-prammen i Klintholm Havn
 40. Brumleby på Østerbro
 41. Æ Kachmand i Tynne (Kagmand i Tønder)
 42. Sønderjysk kaffebord – opskrifter
 43. Det drikker vi i Sønderjylland
 44. Strøgets historie (1)
 45. Sproget i Sønderjylland
 46. Hugo Boss fik hjælp af nazisterne
 47. Henrettelser Undallslund
 48. Sønderjysk Kaffebord – dets historie
 49. Brand i København
 50. Kaj Munk og Nazismen
 51. En frihedskæmper fra Aabenraa
 52. Tønders historie – fra begyndelsen
 53. Historien om Københavns Havn
 54. Æ Kleinbahn i Aaabenraa Amt
 55. Kruså for længe siden
 56. Britiske bomber over Jylland
 57. Krigshelt med rødder til Aabenraa
 58. Ved den gamle grænse
 59. Mindeplade for Peter von Scholten
 60. Gader og veje på Østerbro (1)
 61. Kruså – for længe siden
 62. Valby – dengang
 63. Sven Hazel – genial eller fupmager
 64. Amager fra A til Å
 65. Hafnia – branden
 66. Henrik Kaufmann og Grønland
 67. Okseøerne i Flensborg Fjord
 68. Kartoffeltyskerne
 69. Zeppelinbasen i Tønder
 70. Hipo – og Schalburgkorpset
 71. Ballum – dengang
 72. Kirke, klinik og plejehjem i Fiskergade
 73. Slesvig Holsten og Bismarck
 74. Tønder Statsseminariums historie
 75. Blaagaard Seminarium
 76. Varehuset Bulldog på Nørrebrogade
 77. Rungholt og mandedrukning et og to
 78. En brand i Stengade
 79. Stormflod 1976
 80. Henrettet på Østerfælled 1772
 81. Dramaet ved Viadukten – endnu mere (2)
 82. Blågårds-kvarteret gennem næsten 400 år
 83. Alberti på Nørrebro
 84. De svenske forbindelser – under Anden Verdenskrig
 85. Mandø – en historie (2)
 86. Rovmordet i Utterslev Mose
 87. Holocaust-fornægteren fra Kollund
 88. Mad fra Tønder – opskrifter
 89. Padborg – og nabobyerne
 90. Hvorfor skulle Janne dø?
 91. Turen går til Holbøl og Bov
 92. Livet omkring Classens Have
 93. Jægersborggade – før, nu og altid
 94. Da Janne skulle dø i den store Rockerkrig (NørLiv 27)
 95. Originaler i Tønder
 96. Møgeltønders historie
 97. Fra det gamle Østerbro
 98. Bommerlund – Hærvejens snaps
 99. Barn – under besættelsen
 100. Flere fabrikker i Nordvest.

 

 


Hvad læses der mest – maj 2021

Maj 31, 2021

Hvad læses der mest – maj 2021

Hændelser på Facebook og på et arkiv. Hvornår kommer de næste to offentlige foredrag? 17 nye artikler er fremkommet i maj måned. Alle Tiders Top – 50 baseret på 1.282.061 læsere. Tælleren var dog ikke med fra starten. Og så har vi endelig Maj – måneds Top -100 baseret på ca. 34.000 læsere. Du har nu mulighed for at se 1.740 artikler.

 

”Hændelser på Facebook”

Egentlig er det en skam, at man ikke kan dele artikler på Facebook uden at formålet med dette forvanskes. Således er det mange, der mener at fotoet til artiklen skal overvejes meget nøje. Når man har fundet et, der lige passer til den artikel, man deler og har været anvendt tre måneder tidligere er det også galt.

Vi har hvis tidligere nævnt, at vi ikke bruger så meget tid på at lede efter billeder. Der er brugt en del tid på teksterne.

Så er det også problemer med besættelsestidens artikler igen og igen. En enkelt administrator vil ikke mindes den tid. Når man så spørger ind til dette og henviser til gruppens formål – ja så bliver hele indlægget slettet. Er det kun en bestemt slags historier man vi have frem?

Så har jeg mere respekt for den administrator, der sendte en information, at mit indlæg blev slettet – ikke på grund af selve mit indlæg – men for de bemærker, der kom i forbindelsen med artiklen. Det udviklede sig til en debat for og imod Ungdomshuset på Nørrebro. Egentlig var vinklen set fra detailhandlernes side. Men læserne begyndte at beskyldte hinanden for det værste. Og administrator gjorde det eneste rigtige – hun slettede indlægget.

Egentlig vil vi gerne have mulighed for at dele vores besættelsestids – artikler. Men den slår aldrig fejl – Efter kort tid kommer der ubehagelige kommentarer, når man går ind og deler dem i en ny gruppe. Anledningen er, at vi nok ofte har et andet syn på, hvad der skete dengang. Vi har ofte brugt andre kilder og i enkelte tilfælde været i arkiverne. Men det er som om, at man ikke accepterer den udlægning.

Vi har fået at vide, at vi ofte tager ofrenes parti.

Og sådan er det også med ”Genforeningen”. Men her kan man måske bedre forstå det, når man ser, hvordan de lokale medier i især Sønderjylland behandler temaet. Gengivelsen ligner slet ikke vores artikler. Og det er i grunden besynderligt. For der er kommet en række gode bøger om temaet, som ikke adskiller sig væsentlig fra vores opfattelse.

Ofte glemmer læserne, at vi har brugt masser af kilder. Vi synes selv, at vi er blevet gode til at oplyse om disse kilder. Det var vi bestemt ikke i begyndelsen.

Det er klart, at når vi oplever ting i en gruppe, så holder vi en pause der eller dropper helt ud. Vi vil ikke ofre så meget tid.

Og her har vi så et problem med fotos. Når vi dagligt lægger 10 – 15 af vore egne opslag ud på Facebook, skal det mange fotos til. Vi kan godt mærke, at nogle af brugerne i de andre grupper er trætte af, at vi bruger de samme fotos igen og igen.

Vi kunne selvfølgelig bruge tid på at finde nye fotos, men vi vil hellere bruge tid på at skrive nye historier. Måske bliver det sådan, at vi efterhånden undlader at dele med andre grupper. Det er ofte sådan at fotos spiller en større rolle end en tekst.

Og igen har vi fået mange positive henvendelser, både på Facebook, SMS, mail og på telefon – tak for disse. Måske er vi ikke helt så hurtig på mail til at besvare spørgsmål m.m.

 

Hændelser på et arkiv

I forbindelse med efterforskning af et mord i Padborg førte sporene os til det nordjyske. Nu har vi i forvejen oplevet lidt af hvert, når vi har besøgt arkiver. Men i dette tilfælde blev vi den grad overfuset og skældt ud af en kvinde. Hun mente ikke at vi kunne tillade os at forske i en Hipo- eller Schalburgkorps mands historie. Det skal man bare glemme.

Det er fint nok at have sin personlige mening om den slags. Det skal man respektere. Men det er et spørgsmål om ens personlige mening skal forplante sig i arkivernes politik over for offentligheden. På den måde får vi jo aldrig sandheden frem.

 

FOREDRAG

Så er det igen ved at komme gang i foredragsvirksomheden. Nye datoer på aflyste foredrag er fundet. Og hvis vi engang får datoerne for alle de aflyste foredrag på plads, er vi parate til nye foredrag. Men helt så vidt er vi dog ikke endnu.

En del foreningsforedrag er på plads samt to offentlige foredrag.

 • Fredag den 27. august på Karmel, Vedbækgade, Nørrebro

Børnearbejde, Tændstikker og andet Industri på Nørrebro

Kl. 9. 30 – 11. 30 med kaffe og rundstykker – Fredagsrundstykker – GRATIS

 

 • Torsdag den 9. september i Kingos Kirke, Nørrebro

Ladegårdens Liv – og den særegne Præst

Kl. 14.00 – 16.00 – GRATIS

 

NYE ARTIKLER I MAJ MÅNED

Det blev til hele 17 nye artikler i maj måned:

 • Et besøg i Saksborg
 • Hipo – og Schalburgkorpset
 • Kirke, Klinik og Plejehjem i Fiskergade (Aabenraa)
 • Dramaet ved viadukten – endnu mere (2) (Padborg)
 • De asociale skulle i KZ – lejre
 • Gestapo i Syd- og Sønderjylland
 • Langs Brede Å
 • Da Tændstikfabrikkerne kom til København
 • Hvad skete der med Raul Wallenberg?
 • Stefanskirken – en kirke med frisind
 • Omkring Nørrebroparken (4) (b)
 • Omkring Nørrebroparken (3) (b) Kulturelle Markedsdage
 • På Nolde – udstilling
 • De danske jøder i Theresienstadt
 • Klunsere, Kræmmere og sprittere i Nordvest
 • Statskup og Løjtnant-skandalen i Tønder
 • Ved den gamle grænse

Nu har du muligheder for at se hele 1.740 artikler

 

ALLE TIDERS TOP-50

Nu er det ikke en helt rigtig benævnelse, da vi ikke har haft tæller på hele tiden. Men det er nok det nærmeste vi kommer en analyse over, hvilke artikler, der er de mest populære. Og det er næsten fra starten til nu. Hitlisten er baseret på 1.281.061 læsere.

Førstepladsen har vi skrevet i en ny version. Det har vi nu også fået nedfældet i den omtalte artikel. Og det er også den mest omfangsrige artikel på vores hjemmeside. Den nye artikel hedder – ”Sønderjysk kaffebord – 119 opskrifter fra Tønder”

 1. Sønderjysk Kaffebord – opskrifter
 2. Legemsdele i Kastelgraven
 3. Gader og Veje på Frederiksberg (A-J)
 4. Haderslev under Første Verdenskrig
 5. Nyhavns Historie
 6. Katastrofen på Haderslev Dam
 7. Flere gader og veje på Frederiksberg (K-Å)
 8. Vognmænd og Speditører i Padborg
 9. Flere gamle værtshuse i København
 10. Riffelsyndikatet på Østerbro
 11. Bovrup – kartoteket
 12. Tyskertøser, Feltmadrasser og Horeunger
 13. Wilhelmine Møller – en morder fra Østerbro
 14. Sønderjyske Drikkeopskrifter
 15. De svenske forbindelser under Anden verdenskrig
 16. Gestapo i Danmark
 17. Sven Hassel – genial eller fupmager
 18. Et hospital på Nørrebro
 19. Barn under besættelsen
 20. Tønder i 773 år
 21. Da Als var republik
 22. Varehuset Buldog på Nørrebrogade
 23. Mad fra Tønder – opskrifter
 24. En arbejder i København
 25. Brand i København
 26. Sønderjysk kaffebord fra Tønder
 27. Mandelejren på Livø
 28. Blegdamme på Blegdamsvej
 29. Knivsbjerg – nord for Aabenraa
 30. Strøgets historie
 31. Gamle butikker og erhverv i Aabenraa
 32. Henrettet i Aabenraa
 33. Fra Bellahøj til Husum
 34. Der var gang i Haderslev
 35. Christiansborgs brand
 36. Britiske bomber over Jylland
 37. Kampene 9. april 1940
 38. Det drikker vi – i Sønderjylland
 39. Politiet – under Besættelsen
 40. Sønderjysk kaffebord- dets historie
 41. Guldhornene i Sønderjylland – den tredje historie
 42. Gader og Veje på Østerbro
 43. Fra det gamle Østerbro
 44. Haderslev 1917 – 1918
 45. Et gymnasium på Nørrebro
 46. Æ Kleinbahn i Aabenraa Amt
 47. De sidste hertuger i Augustenborg
 48. Aabenraas Historie
 49. Flensborg 1945 – 20 dage som regeringsby
 50. I Rinkenæs Sogn

 

MAJ- MÅNEDS TOP-100

 1. Flygtninge-prammen i Klintholm Havn
 2. Gestapo i Danmark
 3. Tønder – da Liebestempel blev bygget
 4. Ville russerne kun have Bornholm?
 5. Legemsdele i Kastegraven
 6. Riffelsyndikatet på Østerbro
 7. Strøgets Historie
 8. Flammen og Citronen – den sande historie
 9. Satan-kulten på Anholt
 10. Gader og veje på Frederiksberg (A-J)
 11. Mandelejren på Livø
 12. Politiet – under besættelsen
 13. Myten om de hvide busser
 14. Nyhavns Historie
 15. Lygter og Lygtemænd i København
 16. Varehuset Buldog på Nørrebro
 17. Flere gamle værtshuse i København
 18. Klaus Barbie – slagteren fra Lyon
 19. Rungholt og mandedrukning et og to
 20. Tyskertøser, Feltmadrasser og Horeunger (2)
 21. Da man lavede biler på Nørrebro
 22. Flensborg 1945 – 20 dage som regeringsby
 23. Katastrofen på Haderslev dam
 24. De svenske forbindelser under Anden Verdenskrig
 25. Forlystelser på Nørrebro – dengang
 26. Frederik Eriksen, Karen Spidsmus og alle de andre
 27. Letfærdige kvindfolk
 28. Barn under besættelsen
 29. Gamle værtshuse i København
 30. Zeppelinbasen i Tønder
 31. Tyskertøser, Feltmadrasser og Horeunger (1)
 32. Henrettelser i Undallslund
 33. Haderslev under Første Verdenskrig
 34. Et hospital på Nørrebro
 35. Utterslev Mose – dengang og Nu
 36. Æ Kleinbahn i Aabenraa Amt
 37. Jernbanesabotage
 38. Var Konservativ Ungdom nazister?
 39. Stormflod 1976
 40. Valby – dengang
 41. Flere fabrikker i Nordvest
 42. Britiske bomber over Jylland
 43. Elef Rasmussen og den brune tid
 44. Hafnia – branden
 45. Et gymnasium på Nørrebro
 46. Flere gader og veje på Frederiksberg (K-Å)
 47. Kartoffeltyskerne
 48. Emdrup – for længe siden
 49. Blegdamme på Blegdamsvej
 50. Tysklandsarbejdere og dansk erhvervsliv
 51. De sidste hertuger på Augustenborg
 52. De mange fabrikker på Nørrebro
 53. Modstand i Tinglev
 54. En arbejder fra Rudbøl fortæller
 55. De danske jøder i Theresienstadt
 56. Finsens Medicinske Lysinstitut på Østerbro
 57. Højer – stormflod og diger
 58. Steder på Nørrebro
 59. Bovrup – kartoteket
 60. Da Janne døde i den store rockerkrig (NørLiv27)
 61. Gestapo i Syd- og Sønderjylland
 62. Gamle butikker og erhverv i Aabenraa
 63. I Rinkenæs Sogn
 64. Fra det gamle Østerbro
 65. Arbejdende børn på fabrikker på Nørrebro
 66. Turen går til Mimersgade-kvarteret
 67. Ikke alle mord skulle undersøges
 68. Folkevognens historie
 69. Sønderjyske drikkeopskrifter
 70. Mad fra Tønder
 71. Okseøerne i Flensborg Fjord
 72. Kruså for længe siden
 73. Sagn og historier fra Als
 74. De Gamle krigssejlere
 75. Gamle detailhandlerforretninger på Nørrebro (1920)
 76. Der var gang i Haderslev
 77. Henrettet i Aabenraa
 78. Brand i København
 79. Overvågning i Sønderjylland
 80. Da voldene forsvandt
 81. Hugo Boss fik hjælp af nazisterne
 82. Børn på Nørrebro i 1950’erne
 83. Vilhelmine Møller – en morder fra Østerbro
 84. Statsminister Buhl og hans stikkertale
 85. En bane gennem Tønder
 86. Tyskerluder og drageyngel
 87. Det drikker vi i Sønderjylland
 88. Optakten til 9. april 1940
 89. Barnemorderen fra Jægersborggade – den tredje historie
 90. Er Amagerbønderne slet ikke fra Holland?
 91. Norden for lands lov og ret
 92. Christian den Grusomme
 93. Sønderjysk Kaffebord – opskrifter
 94. Damgård Mølle ved Rødekro
 95. Vidste de frivillige, hvad de gik ind til?
 96. Jens vejmand
 97. I Kollund Østerskov lå to villaer
 98. Stefanskirke – en kirke med frisind
 99. Christiansborgs brand 1884
 100. Josef Mengele – dødens engel

 

 

 


Hvad læses der mest – april 2021

April 30, 2021

Hvad læses der mest – april 2021

Hvad med foredrag? Det er grænser for, hvad man skal finde sig i. Vi hjælper gerne, hvis vi kan. 10 nye artikler i april. Status på hjemmeside: 1.723 artikler. Hvor kan man læse/høre/se dengang.dk’ s artikler. Se liste over podcast’ s over dengang.dk’ s artikler. Hvem læser vores hjemmeside. Hvilke byer? Top – 100 i april – de mest læste artikler.

 

Hvad med Foredrag?

Ja sådan er vi blevet spurgt i den sidste tid. Og det gælder både forenings – foredrag og offentlige foredrag. En masse er igen blevet aflyst. Der er selvfølgelig dato på nogle af de kommende. Men det hjælper ikke at oplyse om disse. For om de afholdes, ja det er lige spørgsmålet.

Og så skal de aflyste foredrag så lige passes ind i kalenderen.

 

Der er grænser for, hvad man skal finde sig i!

Egentlig var vi glade for, at vi havde fundet en gruppe, hvor vi kunne sprede vores artikler om Besættelsestiden. Vi kunne også se at der var stor efterspørgsel efter dem. Men det hele hjælper ikke noget, hvis administrator ikke griber ind over for uforskammede kommentarer. Det gider vi simpelthen ikke at finde os i.

Vi har ikke det mindste imod kritik, men fortolkningen af historien på Facebook har efterhånden ret vide rammer. Her er alt efterhånden tilladt. I hvert fald i nogle grupper.

Nu får vi dog også mange positive tilkendegivelser og tak for dem.

 

Vi hjælper gerne – såfremt vi kan

Der kommer hele tiden mange forespørgsler om hjælp. Og vi hjælper gerne. Nogle forventer også at vi undersøger diverse ting. Det gør vi dog ikke. Og vi foretager heller ikke slægtsforskning. Men tak for alle henvendelser.

 

Nye Artikler – April 2021

Det blev til 10 nye artikler i april måned:

 • Efterretningsvæsnet efter Nazismen
 • Christian den Grusomme
 • Jødefejden 1919
 • Hvorfor fik Tønder først en dansk borgmester i 1937?
 • Mosaisk Nordre Begravelsesplads på Nørrebro
 • Revolutionen i Tønder
 • Fra Søerne til Nordvest
 • Før Knivsbjerg-festerne
 • Holmens Kirke
 • En vandrehistorie fra Burkal

 

Status på Hjemmeside

Du har nu mulighed for at se 1.723 artikler på vores side. Når noget nu står i parentes, så betyder det at du kan nogle artikler om samme emne spredt ud over hele siden. Det var så inden, at vi fik den inddelt som nu.

 

 • Historier fra Nørrebro: 298 artikler
 • Historier fra Tønder: 277 artikler
 • Historier fra Sønderjylland: 200 artikler
 • Besættelsestiden før/under/Efter: 196 artikler (+150)
 • København: 186 artikler
 • Aabenraa: 165 artikler
 • Østerbro: 96 artikler
 • Højer: 77 artikler
 • Andre Historier: 68 artikler
 • Padborg, Kruså, Bov: 61 artikler
 • Fra Urtekræmmer til Shawarmabar (Nørrebro Handelsforening): 29 artikler
 • Indlemmelse, Afståelse, Genforening: 22 artikler (+119)
 • Industri på Nørrebro/Nordvest: 18 artikler (+ )
 • 1864 og De Slesvigske Krige 15 artikler (+26)
 • Grænsen er overskredet: 6 artikler
 • Akeleye Slægten: 9 artikler

 

Hvor kan man ellers læse/høre og se – dengang.dk’ s artikler?

Ja sådan har en læser spurgt. Mange andre forfattere har ”lånt” nogle af vores artikler. Nogle er også blevet omtalt i diverse aviser, lige som vi selv har bidraget med artikler i diverse publikationer. Vi har skrevet tre bøger:

 

 • Nørrebro Handelsforening gennem 110 år
 • Omkring Nørrebroparken
 • Grænsen er overskredet.

 

På YouTube kan du finde et indslag, hvor vi præsenterer årets julegaver på bogfronten – det er godt nok mange år siden.

Og her kan du også finde to videoer på ca. 40 – 48 minutters længde hver. Det handler om Ladegården og åen – et foredrag afholdt i Stefans Kirken. Dertil er der en masse skønne fotos fra åen gennem tiderne.

Dette er produceret af Kanal Nordvest og Miljøpunkt Nørrebro.

Ja så har KNR – Københavns Nærradio produceret en masse 30 minutters podcast, som du kan finde her

Her er en oversigt over, hvad du kan høre af historier fra vores hjemmeside:

 • Da kvinderne måtte sætte kryds
 • Thomasine Gyllembourg
 • Karen Magrethe (Kamma) Rahbek
 • Charlotte Dorthea Biehl
 • Mordet i Utterslev Mose
 • Lis Mellemgaard og Anden Verdenskrig
 • Anden Verdenskrig på Bispebjerg Hospital
 • Anden Verdenskrig på Nørrebro
 • Carstensen og Tivoli
 • Kirker på Vesterbro
 • Tekstilarbejder Dagmar Harriet Andersen
 • Utterslev Mose
 • Jul på Nørrebro
 • Blegdamme – og langs Søerne
 • Brumleby på Østerbro
 • Nyboder i 1700 – tallet
 • Besættelse på Østerbro
 • Folkestrejken under Anden Verdenskrig
 • København og Frederiksberg under Anden verdenskrig
 • Guldalderens København
 • Amalienborg – dengang
 • Frederiksberg – dengang
 • Blågårdskvarteret på Nørrebro
 • Zar Peter den store i København
 • København fra 1840 til 1884 og Christiansborgs Brand i 1884
 • Martha – Hjemmet og Rabarberlandet
 • Det Gamle Nyhavn
 • C. Andersen og Rolighed
 • Mordet i Holsteinsgade 1912 og Mord i Brumleby 1914
 • Bremerholm og Frihedsstøtten
 • Langelinie og Kastellet
 • Lersøbøllerne
 • Frederik Eriksen og Karens Spidsmus
 • At være barn på Nørrebro i 1950’erne
 • Grundtvig på Nørrebro og 4 kirker på Nørrebro
 • Belysning og Lygtemændenes Historie
 • Anekdoter fra Det Gamle Christianshavn
 • Turen går til Nordvest
 • Byvandring – Nørrebro 2011
 • Byvandring – Frederiksberg og Valbys historie
 • Østerbro Husholdningsforening
 • Østerbro – dengang
 • Østerbros Kirker
 • Amagerbanens Historie
 • En Nørrebrodrengs Historie
 • Nørrebro i Børnehøjde
 • Sæbefabrikken Blaagaarden
 • Carlstaden – en svensk by i Brønshøj
 • Grevinden fra Bagsværd
 • Philip Heymann
 • Fabrikker på Nørrebro

 

Status Facebook

 • Synes godt om side i alt: 3.776
 • Følger: 3.932

Hvem læser vores Hjemmeside?

 1. København 49,26 pct. (47,5 pct.)
 2. Syd – Danmark 23,62 pct. (22,48 pct)
 3. Central – Danmark 14,11 pct. (14,2 pct.)
 4. Sjælland 7,3 pct. (8,68 pct.)
 5. Nordlige Danmark 5,61 pct. (7.08 pct.)

 

Hvilke byer ser vores hjemmeside?

 1. København (1)
 2. Aarhus (2)
 3. Sønderborg (4)
 4. Haderslev (3)
 5. Aabenraa (6)
 6. Odense (7)
 7. Aalborg (5)
 8. Tønder (10)
 9. Esbjerg (14)
 10. Brønderslev (9)
 11. Silkeborg (8)
 12. Roskilde (11)
 13. Ballerup (17)
 14. Kolding (13)
 15. Vejle (19)
 16. Lyngby (31)
 17. Vejen (25)
 18. Søborg (37)
 19. Holbæk (15)
 20. Greve Strand (33)
 21. Kastrup (29)
 22. Hillerød (35)
 23. Herlev (18)
 24. Slagelse (24)
 25. Vojens (22)
 26. Horsens (16)
 27. Fredericia (20)
 28. Køge (21)
 29. Svendborg (26)
 30. Rødovre (36)
 31. Næstved (12)
 32. Randers (30)
 33. Ringsted (38)
 34. Viborg (34)
 35. Hellerup (NY)
 36. Hvidovre (28)
 37. Gentofte (40)
 38. Helsingør (27)
 39. Albertslund (45)
 40. Birkerød (48)
 41. Taastrup (NY)
 42. Glostrup (46)
 43. Herning (23)
 44. Hørsholm (NY)
 45. Nyborg (NY)
 46. Rødekro (NY)
 47. Frederiksberg (39)
 48. Lillerød (NY)
 49. Rønne (NY)
 50. Risskov (NY)

Byer som Nordborg, Padborg og Ribe var lige ved at nå at komme på listen.

 

TOP-100 – April – De mest læste artikler

 1. Ville Russerne kun have Bornholm?
 2. Kruså – for længe siden
 3. De Svenske Forbindelser – under Anden Verdenskrig
 4. Gader og Veje på Frederiksberg (A-J)
 5. Gestapo i Danmark
 6. Legemsdele i Kastegraven
 7. Henrettelser i Undallslund
 8. Barn under Besættelsen
 9. Forlystelser på Nørrebro
 10. Flammen og Citronen – en mere sand historie
 11. Lov mig, du skyder dig selv
 12. mandelejren på Livø
 13. Flere gader og veje på Frederiksberg (K – Å)
 14. Riffelsyndikatet på Østerbro
 15. Lygter og Lygtemænd i København
 16. Holocaust – nægteren fra Kollund
 17. Flygtninge i Tønder
 18. Royale med brune ideer
 19. Satan – Kulten fra Anholt
 20. Kampene 9. april 1940
 21. Valby – dengang
 22. Solbjerg, Nyby og Ny Amager
 23. Haderslev – under Første verdenskrig
 24. Zeppelinbasen i Tønder
 25. Flere Gamle Værtshuse i København
 26. Folk – syd for Aabenraa
 27. Æ Kleinbahn i Aabenraa Amt
 28. Nyhavns Historie
 29. Der var gang i Haderslev
 30. Turen går til Nordvest
 31. Okseøerne i Flensborg Fjord
 32. Britiske bomber over Jylland
 33. Var Konservativ Ungdom nazister?
 34. Strøgets historie
 35. Statsminister Buhl – og hans stikkertale
 36. Henrik Kaufmann og Grønland
 37. Gamle Værtshuse i København
 38. Odessa og de andre flugthjælpere
 39. Da man lavede biler på Nørrebro
 40. Mad fra Tønder
 41. Et Hospital på Nørrebro
 42. Modstand i Sønderjylland
 43. Folkevognens historie
 44. Harreslev – dengang
 45. Tysklandsarbejdere og dansk erhvervsliv
 46. Amager for længe siden
 47. Da Janne døde i den store rockerkrig (NørLiv 27)
 48. Sønderjyske Drikkeopskrifter
 49. Danskere i tysk terrors tjeneste
 50. Finsens medicinske Lysinstitut på Østerbro
 51. Elef Rasmussen og hans brune tid
 52. Stormflod 1976
 53. Emdrup for længe siden
 54. Sønderjysk Kaffebord – opskrifter
 55. Sorgen ramte Aabenraa – 9. april 1940
 56. Grevinden fra Bagsværd
 57. Auschwitz og Thalidomid – skandalen
 58. Krigshelt med rødder til Aabenraa
 59. Fra det gamle Østerbro
 60. Østerbro i Gamle Dage
 61. Amager fra A til Å
 62. Gader og veje i Tønder
 63. De glemte krigssejlere
 64. Gamle butikker og erhverv i Aabenraa
 65. Haderslevs historie (3)
 66. Gamle detailhandels – virksomheder på Nørrebro
 67. De frygtelige sygdomme
 68. Sønderjylland – 9. april 1940
 69. Ulve i Sønderjylland
 70. I Kollund Østerskov lå to villaer
 71. Hugo Boss fik hjælpe af nazister
 72. Historien om Nørrebros Teater
 73. Politiet – under Besættelsen
 74. Æ kachmann i Tynne
 75. Varehuset i Buldog på Nørrebro
 76. Sven Hazel – genial eller fupmager?
 77. Optakten til 9. april 1940
 78. Kartoffeltyskerne
 79. Fra Bellahøj til Husum
 80. Brand i København
 81. Rungholdt og mandedrukning et og to
 82. Utterslev mose – dengang og nu
 83. Tyskertøser, feltmadrasser og horeunger (1)
 84. Rabarberlandet
 85. Det var på Nørrebro, det foregik
 86. Danske våben til tyskerne
 87. Steder på Nørrebro
 88. Hvorfor skulle Janne dø?
 89. Drikkevand til København
 90. I et skydeskur på Amager
 91. På jagt efter Mærk – familien
 92. Tyskertøser, feltmadrasser og horeunger (2)
 93. Fra Søerne til Nordvest
 94. Christianshavn – dengang
 95. Vognmænd og speditører i København
 96. Et batteri på Østerbro
 97. F. von Schalburg – Hvem var han?
 98. Lystigheder på Nørrebro (NørLiv 23)
 99. Visby – nord for Tønder
 100. Bellahøj

 

 


Hvad læses der mest – marts 2021

Marts 31, 2021

Hvad læses der mest – marts 2021

Det blev til 9 nye artikler i marts. Nu er vi oppe på 1.712 artikler. Mange oplevelser på Facebook. Vi har selv slette 5 artikler. Folk begyndte at angribe hinanden. 5 andre artikler er blevet sletter i andre grupper af diverse administratorer. Ikke alle accepterer, at man ikke kan hjælpe med et problem. Men det er godt at nogle kan bruge vores artikler. Og hvilken artikel er blevet nr. 1 på Månedens Top – 100

 

Nye artikler i marts måned:

I denne måned var vi beskæftiget med artikler Fest og støj i København, Den danske model i fortid og nutid, Social Dumping og om Bankskandaler. Det var artikler til andre medier, hvor der også krævet en del research. Dette gik så ud over mængden af nye historiske artikler på dette medie. Men det blev da et par stykker. Og husk, at når der står (b) bag ved, så er det en ny-redigering af en tidligere artikel.

Det er jo sådan, at der stadig er nogen der kalder os for ordblinde og lignende. Det var fra dengang, vi under mere primitive forhold lavede hjemmeside. De artikler, vi lavede dengang, er også at finde her på siden. Og dem forsøger vi så at ny-skrive:

 

 • Lov mig, du skyder dig selv
 • Tønder – egnen 1848 – 1858 (2) (b)
 • Tønder – egnen 1814 – 1848 (1) (b)
 • En Kvindehøjskole i Visby
 • Mælkedreng fra Enigheden (b)
 • Da arbejderne blev organiseret.
 • Hvem var Claus Eskildsen fra Tønder?
 • Østerport – endnu mere
 • Bellahøj

 

Oplevelser på Facebook

Vi forsøger hele tiden at skabe interesse for vore artikler. Også de lidt ældre artikler. Derfor er det altid rart, hvis vi kan komme ind i nye grupper. Men det er nu ikke altid lige let. Således er artikler blevet afvist i sidste måned. Nogle helt uden grund. Andre fordi det foto, vi havde lagt ved artiklen, var for ny. Et andet foto havde man bragt på et eller andet tidspunkt og det uanfægtet at teksten var ny. Et andet sted havde man bare ignoreret artiklen og så henvist til en meget mindre artikel om samme emne i en avis. Den medsendte artikel blev så bare gengivet som et link.

Et tredje sted blev vi efter at have bragt et par artikler med stor respons fra det pågældende lokalområde bedt om at holde igen og så kontakte administrator om, hvad vi i fremtiden havde tænkt os at komme med.

Men egentlig kan man jo bebrejde administratorerne i diverse grupper. Man har nogle retningslinjer, som man går op i og det skal overholdes.

Glædeligt er det så at vores artikler om besættelsestiden nu bliver optaget i et par grupper. Disse er før blevet afvist i andre grupper. Man har ikke kunnet acceptere undertegnedes måske skæve vinkel på besættelsestidens historie.

Og så har vi måttet slette fire indlæg. Interessen var der. Og stor diskussionslyst glæder jo altid ”Den Gamle Redaktør”. Men diskussionen gik nu for vidt. I det ene tilfælde endte de med at de sorte mænd i Corona-debatten blev sammenlignet med HIPO – folk og Mette Frederiksen med Hitler.

I et andet tilfælde var der en artikel om et bombeattentat mod en venstreorienteret aktivist som blev dræbt. Diskussionen kørte helt af sporet. Folk truede hinanden og der kom til en debat om, hvem der var bedst – højre – eller venstreorienterede.

En artikel om Tyskerpiger endte med en diskussion om børn i Syrien. Og så får man en over nakken, fordi jeg tillader mig at skrive at Frits Clausen var en afholdt læge. Andre mener, at jeg har skrevet for mange artikler om denne.

Så blev man beskyldt for at hvidvaske historien, fordi en artikel om NSDAP -N (det tyske mindretal) og DNSAP ikke behagede alle. Det er ikke velset at man skriver om nuancer i Frits Clausens historie. Ofte glemmer folk at man jo har brugt masser af kilder til ens beskrivelse. Folk er for hurtige til at dømme med den sort/hvide retorik. Der er masser af gråzoner i historien.

Men når sådan noget opdages, ja så sletter vi med det samme.

Det er klart, at når ens tilgang til historien måske er mere anderledes end de fleste, så opstår der nødvendigvis en diskussion, hvor man oplevere at ikke alle er enig med undertegnede. Og det er i grunden helt i orden. Kritik er altid velkommen.

Men mange gange er det meget tydeligt, at folk kun har læst brødteksten og ikke hele artiklen, når de klager.

Det sker, at man i brødteksten laver en fejl. Og det er en katastrofe hvis det er et årstal. Men hvis man nu henviser til, at det rigtige årstal står inde i teksten og at man rent teknisk ikke kan ændre det og folk så bliver ved, ja så sletter jeg også hele indlægget.

Det er klart at ens artikel skal ledsages af et foto, der helst skal stå knivskarpt. Det kan have sine udfordringer. Men ofte oplever man at fotoet får mere opmærksomhed end selve artiklen.

Ofte opleves det som om, at man bliver gjort ansvarlig for at kommentarerne løber af sporet. Og det er jo egentlig administrators opgave at regulere denne.

 

Når man ikke kan hjælpe folk

Vi får mange henvendelser både pr. telefon, mail eller Messenger. Og det er langt fra alt som vi kan svare på. Måske har vi haft et andet fokus på en artikel og ikke tænkt på det som spørgeren har fokus på. Det kan også være at spørgeren har nogle nye informationer, som vi ikke kender til.

Vi forsøger i de fleste tilfælde at hjælpe så godt vi kan. De allerfleste er taknemmelige for et svar. Men der findes desværre også dem, der giver udtryk for mishag fordi vi ikke kan komme videre med et spørgsmål. Når det kommer så vidt, så gør vi kort proces. Det er et spørgsmål om prioritering og tidsforbrug.

Husk på, vi har i nogle tilfælde været på arkiver eller forsket i diverse bøger eller artikler for at kunne frembringe en artikel om et bestemt emne. Og i de nyere artikler har vi en god kildehenvisning. Vi har også nogle Litteraturlister, hvor spørgerne kan finde mere om deres emne.

 

Godt at man kan bruge vores artikler

Vi kan se at diverse forfattere bruger vores artikler. I denne måned så vi også, at Berlingske citerede os for noget, vi havde skrevet. Endvidere har Nørrebro Lokalhistoriske Forening og Arkiv brugt en af vores artikler i deres årsskrift.

På Facebook deles vore artikler også flittigt, og det er vi glade for.

 

Teknisk Problem

En læser modtager vores indlæg på Facebook, dobbelt. ”Den Gamle Redaktør” forstår godt at det kan være irriterende. Men hvordan løser man lige det problem. Indrømmet – ”Den Gamle Redaktør” er ikke den store tekniske begavelse.

Vi har tidligere fået klager fra nogen, der ikke ønsker vores indlæg, men alligevel får dem. Heller ikke dette problem kan løses herfra. Man må gå ud fra, at man har ”foretaget en handling”, der gør at man får indlæg på Facebook her fra dengang.dk-

 

Lidt Statistik

 • På vores hjemmeside er vi nu oppe på 1.712 artikler
 • På Facebook er der nu 3.620, der synes om vores side
 • På Facebook er der 3.768, der følger os.
 • Inden for de sidste 28 dage har vi nået 80.257 personer på Facebook. Dette er en fremgang på 16 pct.
 • Inden for de sidste 28 dage har der været 48.952 opslagsinteraktioner på Facebook, hvilket er en fremgang på 33 pct.
 • 144 nye synes om vores side på Facebook, hvilket er en fremgang på 13 pct.

 

TOP – 100 – De Mest Læste Artikler – Marts 2021

Hvis nu vi havde taget ikke almindelige artikler med, så ville NYHEDER, hvor du kan læse denne artikel komme på førstepladsen.

Overraskende er placering 1 og 3. Vi ved, at der et link på Wikipedia under Bandekriminalitet. Og vi ved, at der er lavet film om episoden på Titangade. Også placeringen på 5 er overraskende. Her må der være en gruppe, som har delt denne artikel. Det samme gælder for placering nr. 2 og nr. 7.

 

 1. Da Janne døde i den store Rockerkrig (NørLiv 27)
 2. De svenske forbindelser under Anden Verdenskrig
 3. Hvorfor skulle Janne dø?
 4. Originaler i Tønder
 5. Rungholt – mandedrukning et og to
 6. Gader og Veje på Frederiksberg (A-J)
 7. Royale med brune ideer
 8. En skarpretter i Haderslev
 9. Henrettet på Østerfælled 1772
 10. Lygter og Lygtemænd i København
 11. Legemsdele i Kastegraven
 12. Mandelejren på Livø
 13. Svend Hazel – genial eller fupmager
 14. Auschwitz og Thalidomid – skandalen
 15. Flere gamle værtshuse i København
 16. Flere gader og veje på Frederiksberg (K-Å)
 17. Forlystelser på Nørrebro – dengang
 18. Britiske bomber over Jylland
 19. Gestapo i Danmark
 20. Folkevognens Historie
 21. Børn under Besættelsen
 22. Zeppelinbasen i Tønder
 23. Modstandsbevægelsen i Aabenraa
 24. Okseøerne i Flensborg Fjord
 25. Et barn på Nørrebro (NørLiv 15)
 26. Nyhavns Historie
 27. Nyboder omkring 1900
 28. Utterslev Mose – dengang og nu
 29. Hærvejen til grænsen
 30. Flammen og Citronen – en mere sand historie
 31. Brede – under besættelsen
 32. Krigshelt med rødder til Aabenraa
 33. Gamle værtshuse i København
 34. Flere fabrikker i Nordvest
 35. Langs Frederikssundsvej (1)
 36. Sønderjysk kaffebord – opskrifter
 37. Rosenvænget på Østerbro
 38. Omkring Nørrebroparken (2)
 39. Henrettet i Aabenraa
 40. Da man lavede biler på Nørrebro
 41. Steder på Nørrebro
 42. Et hospital på Nørrebro
 43. Søren Kam og hans erindringer
 44. Blegdamme på Blegdamsvej
 45. Det var på Nørrebro – det foregik
 46. Kolera på Nørrebro 1853
 47. Valby – dengang
 48. Rovmordet i Utterslev Mose
 49. Turen går til Nordvest
 50. Hafnia – branden
 51. Hugo Boss fik hjælp af Nazisterne
 52. Henrettelser i Undallslund
 53. Varehuset Buldog på Nørrebrogade
 54. Jagten på det perfekte menneske
 55. Gamle butikker og erhverv i Aabenraa
 56. Amager fra A til Å
 57. Ville Russerne have mere end Bornholm?
 58. De frygtelige sygdomme
 59. Et gymnasium på Nørrebro
 60. Strøgets historie
 61. Riffelsyndikatet på Østerbro
 62. Finsens Medicinske Lysinstitut på Østerbro
 63. Sønderjyske Drikkeopskrifter
 64. Gamle detailhandelsforretninger på Nørrebro
 65. Utterslev – dengang
 66. Det gamle Tønder
 67. Satan – kulten på Anholt
 68. Emdrup – for længe siden
 69. Opvokset på Nørrebro
 70. Haderslev – under Første verdenskrig
 71. B. Madsen – portræt af en forræder
 72. Kartoffeltyskerne
 73. Grevinden af Bagsværd
 74. Tugt og Utugt på Hillerødgades Skole
 75. Stikkerdrab
 76. Sådan boede arbejderne engang
 77. Fra Bellahøj til Husum
 78. Jernbanesabotage
 79. Pest i København
 80. Et gammelt jernbaneprojekt
 81. Henrik Kaufmann og Grønland
 82. Det drikker vi – i Sønderjylland
 83. Vesterbro – under besættelsen (1)
 84. Drømmen om en havn i Tønder
 85. Hvad skete der egentlig efter 1864?
 86. Danske våben til tyskerne
 87. Gader og veje på Østerbro
 88. Brand i København
 89. Martha Hjemmet – dengang
 90. På jagt efter Mærsk – familien
 91. Fra det gamle Østerbro
 92. Løjt Land – i begyndelsen
 93. Nazistisk Ungdom i Sønderjylland
 94. De 113 skud på Nørrebro
 95. Elif Rasmussen og hans brune tid
 96. Flere originaler i København
 97. Mad fra Tønder – opskrifter
 98. Med tog over Lersøen
 99. En Kvindehøjskole i Visby
 100. Husker du dengang i 60’erne og 70’erne

 


Hvad læses der mest – februar 2021

Februar 28, 2021

Hvad læses der mest – februar 2021

Der kom 16 nye artikler i februar. Vi kan ikke mere svare på alle henvendelser. Facebook med mange misforståelser. Dårlig opløsning. Du må gerne dele med kildeangivelse. Stor fremgang på Facebook. Statistik fra vores hjemmeside. Hvilke dele af Danmark og hvilke byer læser www.dengang.dk. Februar-måneds Top-100.

 

 

Ny artikler i februar 2021

 • I Ildlinjen
 • Skal ældre krigsforbrydere straffes?
 • Mirjams Flugt (b)
 • Adel- og Storgårde i Tønder Amt (b)
 • Fra Klampenborg til Frederiksdal (b)
 • Flensborg i begyndelsen (1) (b)
 • Aabenraa under Preussisk/Østrigsk styre
 • Aabenraa Amt – i den første tid efter 1864
 • Da briggen Chico af Aabenraa blev overfaldet (b)
 • Masser af fisk i Tøndermarsken
 • Cafe Fodkold – 100 år
 • Fra Blåkrog til Assistens Kirkegård
 • Herrnhuterne i Christiansfeld
 • Opvokset på Nørrebro
 • Tugt- og Utugt på Hillerødgades Skole
 • Nyboder omkring 1900

 

Vi kan ikke mere svare på alle henvendelser

Efterhånden får vi dagligt så mange henvendelser, så vi bliver nødt til at prioritere. Det skal ”Den Gamle Redaktør” være den første til at beklage.

Vi kan ikke bremse notifikationer fra os på Facebook, for eksempel fra folk, der ikke mere ønsker, at modtage vores Facebook – opslag, fordi man er utilfreds med vores historieopfattelse. Her må man selv tage affære.

Vi svarer heller ikke på henvendelser fra mere eller mindre velmenende læsere, der mener, at ”Den Gamle Redaktør” er ordblind, bruger forkerte vendinger eller direkte tastefejl. Det kan faktisk godt være at dette er rigtig. Men når man ser nederst i henvendelsen, ser at det er fra et kommunikationsbureau, der tilbyder deres assistance for penge. Disse henvendelser modtager vi mange af.

Vi skal på dette sted gentage os selv. Vores hjemmeside har været gennem tre forskellige former for hjemmesider. Nogle af artiklerne er ikke særlig pæne i opstilling. Og i en periode kørte vi også uden stavekontrol. Som tidligere nævnt forsøger vi at ny-redigere disse artikler, men det skal ikke forhindre os i rent tidsmæssigt at skrive nye artikler. Ny-redigerede artikler har fået et (b) bagved. I februar vil den opmærksomme læser kunne se, at vi har ny-redigeret 5 artikler.

Der kommer også en del henvendelser omkring slægtsforskning. Dette er ikke noget vi påtager os. Det er meget tidskrævende. Masser af mennesker er langt bedre til dette end ”Den Gamle Redaktør” Og de findes endda professionelle, der lever af at lave slægtsforskning.

Selvfølgelig forsøger vi at svare på alle henvendelser også de kritiske. Men tilgangen både til hjemmeside og Facebook er i øjeblikket lidt for overvældende.

 

Facebook – med mange misforståelser

Det er tydeligt, at mange ikke læser de artikler vi lægger op på Facebook. Det er også helt i orden. Men de kommentarer, der kommer, er ofte præget af misforståelser, fordi artiklen ikke er læst.

Vi har forsøgt at sprede nogle af vores artikler på andre grupper. Men ofte bliver disse slettet. Måske sker dette, fordi vi overtræder nogle af disse gruppers retningslinjer. Og det er jo altid op til den pågældende administrator, der skal vurdere dette.

Mange lægger mere vægt på de ledsagende billeder end på teksten. Det vil med andre ord sige, at såfremt billedet en gang før har været vist i gruppen, bliver ens indslag slettet eller man bliver bedt om at slette indlægget og det er uanset om teksten er nu. Det er lige modsat vores holdning, hvor vi lægger mest vægt på teksten.

Ærlig talt så vil vi ikke ofre tid på at lede efter et billede. Vi vil hellere bruge tiden til at skrive nye artikler eller ny-redigere ældre artikler.

Vi har også oplevet, at et par af vores artikler bliver brugt til at trække i Nazi-kortet i forbindelse med vrede mod regeringens nedlukning i forbindelse med Corona-krisen. Denne brug af vores artikler, tager vi skarp afstand fra.

 

Dårlig opløsning

På mange Facebook – grupper får vi at vide, at mange af vores fotos og billeder er i en dårlig opløsning. Vi bruger godt nok ikke så meget tid på at finde de bedste. Det vi bruger tid på, er teksten. Og dette er ikke lige populært alle steder.

 

Du må gerne dele vores artikler

Også her gentager vi os selv. Du må gerne dele vores artikler, så længe du oplyser, hvor du har dem fra. Husk også at bruge vores kildeangivelser. Vi kan se på vores månedlige hitliste, at det heldigvis er nogen, der har delt vores artikler på andre Facebook-grupper. Det er kun glædeligt, fordi det er artikler, der ikke har været repræsenteret før.

 

Statistik for vores Facebook

Gældende for 28 dage:

 • Nåede personer +224 pct. 66.415
 • Opslagsinteraktioner + 72 pct. 34.159
 • Synes om side + 232 pct. 116
 • 379 synes om side
 • 516 følger os

 

Statistik for vores hjemmeside

Du har nu adgang til 1.705 artikler på vores hjemmeside. Tallene i parentes angiver antal af pågældende tema-artikler som du kan finde andre steder på siden.

 • Historier fra Nørrebro: 295 artikler
 • Historier fra Tønder: 271 artikler
 • Historier fra Sønderjylland: 200 artikler
 • Besættelsestiden (før/under/efter): 193 artikler (+ 150)
 • København og Omegn: 183 artikler
 • Historier fra Aabenraa og Omegn: 164 artikler
 • Historier fra Østerbro: 94 artikler
 • Historier fra Højer: 77 artikler
 • Andre Historier: 68 artikler
 • Padborg/Kruså/Bov: 61 artikler
 • Nørrebro handelsforening: 29 artikler
 • Indlemmelse, Afståelse, Genforening: 22 artikler (+119)
 • Industri Nørrebro/Nordvest: 18 artikler
 • 1864 og De Slesvigske Krige: 15 artikler (+26)
 • Grænsen er overskredet (Vores bog:) 5 artikler
 • Historien om Akeleye Slægten: 9 artikler

 

Hvilke Byer læser vores hjemmeside?

I november måned lavede vi en lignende liste. I parentes kan du se placeringen dengang. Men hvis vi nu starter med at dele landet ind i 5 dele, ser det sådan ud:

 1. Hovedstaden 47,5 pct.
 2. Syd Danmark 22,48 pct.
 3. Den midterste region 14,2 pct.
 4. Sjælland 8,68 pct.
 5. Nord Danmark 7,08 pct.

 

 1. København (1)
 2. Århus (3)
 3. Haderslev (2)
 4. Sønderborg (5)
 5. Aalborg (9)
 6. Aabenraa (4)
 7. Odense (7)
 8. Silkeborg (15)
 9. Brønderslev (6)
 10. Tønder (8)
 11. Roskilde (19)
 12. Næstved (28)
 13. Kolding (12)
 14. Esbjerg (10)
 15. Holbæk (18)
 16. Horsens (17)
 17. Ballerup (14)
 18. Herlev (21)
 19. Vejle (11)
 20. Fredericia (16)
 21. Køge (33)
 22. Vojens (13)
 23. Herning (31)
 24. Slagelse (22)
 25. Vejen (NY)
 26. Svendborg (23)
 27. Helsingør (49)
 28. Hvidovre (NY)
 29. Kastrup (41)
 30. Randers (26)
 31. Lyngby (35)
 32. Farum (42)
 33. Greve Strand (NY)
 34. Viborg (46)
 35. Hillerød (43)
 36. Rødovre (32)
 37. Søborg (24)
 38. Ringsted (25)
 39. Frederiksberg
 40. Gentofte (27)
 41. Ribe (NY)
 42. Kokkedal
 43. Holstebro (44)
 44. Hjørring (NY)
 45. Albertslund (40)
 46. Glostrup (NY)
 47. Holte (NY)
 48. Birkerød (NY)
 49. Frederikssund (48)
 50. Solrød Strand (NY)

Vi kan se, at byer som Rødekro, Gråsten og Padborg bl.a. er forsvundet fra listen.

 

Februar – TOP-100 – DE MEST LÆSTE ARTIKLER

 1. De svenske forbindelser under 2. Verdenskrig
 2. Sønderjysk Kaffebord – 119 opskrifter fra Tønder
 3. Royale med brune ideer
 4. Da Janne døde i den Store Rockerkrig (NørLiv 27)
 5. Hvorfor skulle Janne dø?
 6. Mandelejren på Livø
 7. Sønderjysk Kaffebord – opskrifter
 8. Krigshelt med rødder til Aabenraa
 9. Britiske bomber over Jylland
 10. Operation Market Garden
 11. Legemsdele i Kastelgraven
 12. Turen går til Nordvest
 13. Finsens Medicinske Lysinstitut på Østerbro
 14. Utterslev Mose – dengang og nu
 15. Gader og veje på Frederiksberg (A-J)
 16. Forlystelser på Nørrebro – dengang
 17. Guldalderens København – sådan var det også
 18. Lygter og Lygtemænd
 19. Rovmordet i Utterslev Mose
 20. Flere værtshuse i København
 21. Gestapo i Danmark
 22. Amager for mange år siden
 23. Amager fra A til Å
 24. Gamle værtshuse i København
 25. Flere gader og veje på Frederiksberg (K-Å)
 26. Visby – nord for Tønder
 27. Sven Hazel – genial eller fupmager
 28. Er Amagerbønderne slet ikke fra Holland?
 29. Riffelsyndikatet på Østerbro
 30. Danskere begår da ikke krigsforbrydelser
 31. Et hospital på Nørrebro
 32. Satan – kulten på Nørrebro
 33. Zeppelinbasen i Tønder
 34. Gamle butikker og erhvervsliv i Tønder
 35. Henrettet i Aabenraa
 36. Haderslev i begyndelsen (1)
 37. Sønderjysk Madkunst – atter engang
 38. Buchenwald – lægen Værnet er stadig aktuelt
 39. Kartoffeltyskerne
 40. Nyhavns Historie
 41. Børn – under besættelsen
 42. Bryllup i Varnæs
 43. Tysklandsarbejdere og dansk erhvervsliv
 44. Harreslev – dengang
 45. På værtshus på Nørrebro
 46. Aabenraas historie
 47. Henrettet i Aabenraa (b)
 48. Henrettelser i Unddalslund
 49. Mad fra Tønder – opskrifter
 50. Originaler i det gamle København
 51. Utterslev – dengang
 52. Folk – syd for Aabenraa
 53. Fra Varnæs til Felsted
 54. Højer Tæppefabrik
 55. Haderslev – under Første Verdenskrig
 56. Rosenvænget på Østerbro
 57. Tønder i 773 år
 58. Da man lavede biler på Nørrebro
 59. Et Gymnasium på Nørrebro
 60. Folkevognens Historie
 61. Ikke alle mord undersøges
 62. Christen Købke – en maler fra Østerbro
 63. Strøgets historie
 64. Frits Clausen – den tredje historie
 65. Sønderjyske Drikkeopskrifter
 66. Æ Kleinbahn i Aabenraa Amt
 67. Med tog over Lersøen
 68. Gamle detailhandelsforretninger på Nørrebro 1920
 69. Egen Kirke og Kirkestald på Als
 70. Henrik Kaufmann og Grønland
 71. Fra Bellahøj til Husum
 72. Børn på Nørrebro i 1950’erne
 73. Søren Kam og hans erindringer
 74. Gader og veje på Østerbro
 75. Krigsfanger i Sønderjylland
 76. De unge kvinder på Sprogø
 77. Pandemi, Epidemi og udbrud
 78. Steder på Nørrebro
 79. En stikker fra Sønderjylland
 80. Da gadeskiltene blev skiftet i Tønder
 81. B. Mathiesen – et portræt af en stikker
 82. Hafnia-branden
 83. Auschwitz og Thalidomid-skandalen
 84. Det drikker vi i Sønderjylland
 85. Sverige og jøderne
 86. Originaler i Tønder
 87. Gader og veje i Tønder
 88. Russiske krigsfanger i Sønderjylland
 89. Blegdamme på Blegdamsvej
 90. Vognmænd og speditører i Padborg
 91. De sidste hertuger på Augustenborg
 92. Arbejdende børn på fabrikker på Nørrebro
 93. Henrettet på Østerfælled 1772
 94. Nørrebros mange stationer
 95. Dragør og Store Magleby – dengang
 96. Aabenraa Amt – i den første tid efter 1864
 97. Besættelse på Østerbro 3
 98. Løjt Land – i begyndelsen
 99. At bo på Nørrebro
 100. Politiet – under besættelsen

 

 


Hvad læses der mest – januar 2021

Januar 31, 2021

Hvad læses der mest – januar 2021

Nye oplevelser på Facebook. Nye artikler på vores hjemmeside. Hvor mange artikler, er der i de enkelte kategorier? Masser af foredrag aflyst. Og nye er aftalt. Se her, Hvornår. Nyt om mord i Padborg – efter 5. maj 1945. Top 100 januar 2021

 

Nye oplevelser på Facebook 

Vi er blevet spurgt om, hvorfor vi ikke deler vores artikler på flere Facebook – grupper. Det har vi sandelig også forsøgt. Men uden grund bliver artikler slettet. Hvis vi nu gav os tid at læse de respektive betingelser, kan vi måske finde en grund.

Vi har lagt alle vores Løjt – artikler ud på en lokal Løjt Facebook – gruppe. Det har man været glad for. Og så har vi lavet en aftale med en FB – gruppe fra Rødekro. Men som skrevet er ikke alle lokale lige glade for vores artikler.

Et sted ville man ikke omtale nazister, og man mener at vores artikler er for filosofiske og ikke svarer til sandheden omkring, hvad der skete under og efter besættelsestiden.

Igen engang har der været spørgsmålstegn ved vores fortolkning af ”Genforeningen”. Der påstås f.eks. at Ejderen var Danmarks sydgrænse fra 800 – tallet til 1864. Det blev påstået ved at fremvise noget fra nettet og Wikipedia. Men hvor troværdigt er det i forhold til de historiske kilder, som vi anvender?

Ok. Vi bruger nu også meget Wikipedia, men nogle gange kan man godt stille spørgsmålstegn ved det.

Vores omtale af flygtninge på Nørrebro skabte også lidt debat. Men her følte ”Den Gamle Redaktør” at man forsøgte at skyde hans argumenter i en bestemt politisk retning som ikke var tilsigtet. Meningen var såmænd bare at beskrive Nørrebro – borgenes holdning til disse flygtninge.

Måske er det en god ide at holde en pause ind imellem.

 

Nye artikler på vores hjemmeside

Det er igen engang ikke blevet til så mange denne måned. Det skyldes igen en gang Colorado – krisen. Vi har lavet en del research samt en del artikler om dette, som du snart kan læse på www.norrebro.dk

Vi er lige blevet færdige med at redigere to af de mest læste artikler på vores hjemmeside

 • Sønderjysk kaffebord – opskrifter
 • Sønderjysk kaffebord fra Tønder

De to artikler er blevet samlet i en artikel og kom til at hedde

 • Sønderjysk kaffebord – 119 opskrifter fra Tønder

De par dage som artiklen har været på nettet, har resulteret i en sandt boom. Hvis deadline for vores Top – 100 liste havde været den sidste dag i måneden var artiklen strøget helt til tops. Men nu er deadline altid den 27. i hver måned. Artiklen er favorit til at gå til tops i næste måned.

Det kan være irriterende at bruge de gamle artikel-opsætninger som opskrift. Disse har været gennem tre hjemmeside-opdateringer. Og det har sat sine spor.

Opskrifterne er lidt uens. Det skyldes at mange af dem er ældgamle. Og dengang kendte man ikke moderne komfurer. Men alligevel kunne man finde ud af at frembringe herligheder fra det sønderjyske kaffebord.

Vi har stadig en udfordring med de ældre artikler. De rummer taste – og opsætningsfejl. Vi håber efterhånden at kunne ny-redigere disse artikler.

I hvert fald så bliver denne opskrifts – artikel fra Det Sønderjyske Kaffebord den længste artikel på vores hjemmeside.

Men de andre nye artikler siden sidst:

 • Hvorfor ikke bare bruge ordet ”Genforening”
 • De Statsløse i Nordslesvig
 • En tolder-familie fra Hærvejen (b)
 • Danskere begår da ikke krigsforbrydelser

 

Hvor mange artikler:

Vi har i øjeblikket 1.689 artikler på vores hjemmeside. De fordeler sig sådan i følgende kategorier:

 • Nørrebro 293 artikler
 • Tønder 270 artikler
 • Sønderjylland 196 artikler
 • Besættelsestiden (før/under/efter): 191 artikler (+150)
 • København 182 artikler
 • Aabenraa 161 artikler
 • Østerbro 93 artikler
 • Højer 76 artikler
 • Andre Historier 66 artikler
 • Padborg/Kruså/Bov 61 artikler
 • Nørrebro Handelsforening 29 artikler
 • Indlemmelse, Afståelse, Genforening 22 artikler (+119)
 • Industri Nørrebro/Nordvest 18 artikler
 • 1864 og De Slesvigske Krige 15 artikler (+20)
 • Grænsen er overskredet (Vores bog) 6 artikler
 • Akeleye – slægten 9 artikler

Hvad betyder parentesen? Den betyder, at du inden for andre kategorier kan finde artikler, der også kunne passe til denne. Det vil f.eks. sige at du i de andre kategorier kan finde 150 andre artikler, der også kunne være placeret under besættelsestiden.

 

Foredrag aflyst – Nye er aftalt

”Den Gamle Redaktør” skulle den 29. januar holdt et foredrag i Karmel i Vedbækgade med titlen ”Børnearbejde, Tændstikfabrikker og andet industri på Nørrebro”. Dette foredrag er udskudt til den 27. august. Sæt kryds i kalenderen.

Men allerede den 6. maj, kan du opleve foredraget ”Ladegårdens liv og den særegne præst”. Det er i Kingos Kirken, Bragesgade 35 fra kl. 14 til 16.

Vi håber så, at disse to foredrag kan afholdes.

Der er aftalt en række foredrag i lukkede forsamlinger, men om de bliver til noget, er fortsat uvist.

 

Nyt om mord i Padborg efter maj 1945

Det er med vilje, at vi i den sidste tid har gentaget opslag om Asmus Jensen fra Padborg. Vi er i gang med at efterforske et nyt mord. Men familien vil ikke gerne have at man kan spore navnet. Vi er allerede nået ret vidt i den sag. Men belært af sagen om Asmus Jensen så er myndighederne ikke ret vilde med at vi roder op i disse sager.

Vi har fundet endnu flere mystiske mord dernede. Men i øjeblikket kan vi ikke komme ind på arkiverne. Men derfor finder vi alligevel frem til mange ting. Utroligt er det dog, at man ikke efterforsker disse mord på en sober måde.

Men vores nye mordsag spænder vidt. Vores hovedperson er fra København. Han var på vej til Tyskland. Men her fik han ikke indrejsetilladelse. Han får arbejde hos en vognmand i Kruså. Så går turen til Djursland, hvor han via sin arbejdsgiver arbejder for tyskerne. Han giver vigtige informationer til modstandsbevægelsen.

Men det er den samme modstandsbevægelse, der brutalt skyder ham midt i Padborg.

 

TOP-100 – JANUAR 2021 – CA. 36.000 BESØGENDE

 1. Sønderjysk Kaffebord – opskrifter
 2. Satan-kulten på Anholt
 3. B. Madsen – portræt af en forræder
 4. Sønderjyske Drikkeopskrifter
 5. Stormflod 1976
 6. De svenske forbindelser – under Anden Verdenskrig
 7. Utterslev Mose – dengang og nu
 8. Gader og veje på Frederiksberg (A – J)
 9. Finsens Medicinske Institut på Østerbro
 10. Flere Gamle Værtshuse i København
 11. Aabenraa – en by der hed Opnør
 12. Legemsdele i Kastelgraven
 13. Gestapo i Danmark
 14. Mad fra Tønder – opskrifter
 15. Forlystelser på Nørrebro – dengang
 16. Lygter og Lygtemænd i København
 17. Krigshelt med rødder til Aabenraa
 18. Henrik Kauffmann – og Grønland
 19. Henrettet i Aabenraa (b)
 20. Ellef Rasmussen – og hans brune tid
 21. Bredebro – dengang
 22. Tønder erindringer 17 – en anmeldelse
 23. Det drikker vi – i Sønderjylland
 24. Barn under Besættelsen
 25. Mandelejren på Livø
 26. Syd for Aabenraa
 27. Sådan boede arbejderne dengang
 28. Kysten ud for Aabenraa 1863 – 1864
 29. Et hospital på Nørrebro
 30. Gamle Værtshuse i København
 31. Æ Kleinbahn i Aabenraa Amt
 32. Flere gader og Veje på Frederiksberg (K – Å)
 33. Henrettet i Aabenraa (a)
 34. Strøgets Historie
 35. En Tolder – familie fra Hærvejen (b)
 36. Riffelsyndikatet på Østerbro
 37. Hvor ligger Tumbøl?
 38. Kartoffeltyskerne
 39. Varehuset Buldog på Nørrebrogade
 40. Nørrebros mange stationer
 41. Et batteri på Østerbro
 42. Haderslev – under Første verdenskrig
 43. Da Janne døde i den store rockerkrig (NørLiv 27)
 44. Anekdoter fra det gamle Nørrebro
 45. Vognmænd og speditører i Padborg
 46. Barnemorderen fra Jægersborggade – den tredje historie
 47. De Statsløse i Nordslesvig
 48. Christen Købke – en maler fra Østerbro
 49. Steder på Nørrebro
 50. Vidste de danske frivillige, hvad de gik ind til?
 51. Historien om en Gade – Jægersborggade
 52. Turen går til Sæd – Ubjerg
 53. Slemme folk fra Sønderjylland
 54. Emdrup – for længe siden
 55. Politiet – under Besættelsen
 56. De forsvundne Nazi-dokumenter
 57. De frygtelige Sygdomme
 58. Løjt Land – nordøst for Aabenraa
 59. Livet på Ladegården
 60. Bovrup – kartoteket
 61. Amagerbanen
 62. Hafnia-branden
 63. Margrethe den Første og Sønderjylland
 64. Sange fra Tønder og Omegn 2
 65. Østerbro i gamle dage
 66. Da man lavede biler på Nørrebro
 67. Blegdamme på Blegdamsvej
 68. Nyhavns historie
 69. Rovmordet i Utterslev mose
 70. Fra Bellahøj til Husum
 71. Sønderjysk Kaffebord – fra Tønder
 72. De tre makreller fra Aabenraa (b)
 73. Løjt Land – for 170 år siden
 74. De Glemte krigssejlere
 75. Henrettelser i Undallslund
 76. Tønders Historie – fra begyndelsen
 77. Flere ture i Aabenraa
 78. Valby – dengang
 79. Odessa – og de andre flugthjælpere
 80. Originaler i Tønder
 81. Anekdoter fra Tønder
 82. Hvorfor ikke bare bruge ordet ”Genforening”
 83. Aabenraa’ s historie
 84. I Rinkenæs Sogn
 85. På værtshus i København
 86. Pandemi, Epidemi og Udbrud
 87. Auschwitz og Thalidomid-skandalen
 88. Sagn og Historier fra Als
 89. Et mord i 1814
 90. Fra det gamle Østerbro
 91. Christiansborgs brand 1884
 92. Sange fra Tønder og Omegn (1)
 93. Dengang – på Sønderborg Slot
 94. Sven Hazel – genial eller fupmager
 95. F. von Schalburg – hvem var han?
 96. Da buldog brændte
 97. Et gymnasium på Nørrebro
 98. Gamle virksomheder på Nørrebro
 99. Tyske Flygtninge på Nørrebro
 100. Oprør i Møgeltønder

 

 


Hvad læses der mest i december 2020

December 31, 2020

Hvad der læses mest – december 2020

Nye artikler, Nye Podcast, Nyt om begivenheder i Padborg – området efter befrielsen. Næste offentlige foredrag. Dengang.dk og Facebook. Igen kritik af ”Den Gamle Redaktørs” historiesyn. Mange tekniske problemer. Årets Top-40. December-måneds Top-100. Vi ønsker alle et godt og Coronafrit Nytår.

 

NYE ARTIKLER

 • Aabenraa i begyndelsen
 • Hvad der videre skete i Aabenraa
 • Arbejdernes første Grundlovsmøde
 • Sådan boede arbejderne dengang
 • En krigshelt med rødder til Aabenraa

 

Der er ikke blevet til så mange nye artikler i denne måned. I hvert fald ikke på denne platform. Men det er der så blevet på en af de andre platforme som ”Den Gamle Redaktør” også redigerer. Det er på www.norrebro.dk  Her ligger over 3.000 artikler, som er mere politiske, dog ikke partipolitiske.

Det er artikler, som beskriver samfundet, detailhandel, politi, trafik, København m.m. Og i denne måned er det blevet til artikler om det er farligt at gå i butikker, overvågning, nye shoppevaner, erhvervsbarometeret, har København fået nok hjælp? Bypark ved Tivoli. Lynetteholmen, domstolene, den ny politireform og om vi nu får butiksdød og massefyring. Disse artikler lægges ind i løbet af den næste måned på Nørrebro Handelsforenings hjemmeside.

Ja så er vi administrator for Amager Erhvervsråds og Nørrebro Handelsforenings Facebook. Og her bliver der redigeret flere gange dagligt.

 

NYE PODCAST

KNR (Københavns Nærradio) har produceret nye podcast. Efterhånden er der blevet produceret 55 podcast med tekster fra www.dengang.dk

De sidste nye er:

 • Østerbro Husholdningsforening
 • Østerbro – dengang
 • Østerbros Kirker
 • Amagerbanens historie
 • En Nørrebrodrengs historie
 • Nørrebro i børnehøjde
 • Sæbefabrikken Blaagaarden
 • Carlstaden – en svensk by i Brønshøj
 • Grevinden fra Bagsværd
 • Philip Heymann
 • Fabrikker på Nørrebro
 • Thomasine Gyllenbourg
 • Karen Magrethe Rahbeck

Du kan få hele listen her www.knr.dk/podcast feed/byen-rundt

På KNR’ s hjemmeside kan du også se, hvad du rent teknisk skal foretage dig.

 

Nyt om begivenhederne i Padborg-området efter Besættelsen

Vi har som det nok efterhånden er kendt beskæftiget os med et mord begået efter besættelsen i Padborg-området. Det var på Asmus Jensen. Da vi arbejdede med vores bog fandt vi også nogle andre mistænkelige dødsfald. Og nu har vi fået bekræftet yderligere et mord begået af lokale frihedskæmpere.

Måske skyldes den blandede modtagelse i lokalområdet, at kendte familier og myndigheder var indblandet. Det var måske et fjernt familiemedlem, en onkel eller andre, der var involveret. Man glemmer bare at for de familier, det gik ud over er det noget man aldrig glemmer.

Men inden vi bringer den grufulde artikel, skal vi have den myrdes families tilladelse til at bringe artiklen mod at anonymisere familiemedlemmerne.

 

Næste offentlige foredrag

Fredag den 29. januar 2021 kl. 9.30 i Karmel Vedbækgade – Fredagsrundstykker – Der er kaffe og rundstykker. Vi synger et par sange af Højskolesangbogen.  Jeg fortæller et par timer om ”Børnearbejde, Tændstikfabrikker og andet Industri på Nørrebro. Og det hele er gratis.

Men det hele kan blive aflyst på grund af situationen, så hold lige øje med vores Facebook.

 

DENGANG.DK OG FACEBOOK

Nej det skal ikke handle om hvad man må skrive og hvad man ikke må skrive. Det skal handle om de erfaringer som vi har gjort med Facebook efter at vi er kommet tilbage.

 

 • 52,78 pct. af vores læsere går fra Facebook ind på vores hjemmeside
 • Vi har på en måned nået ud til 426 pct. flere personer
 • Opslagsinteraktioner er forøget med 222 pct.

 

Jamen kan vi så ikke være tilfreds? Både ja og nej.

Hver dag lægger vi mellem 10 og 15 artikler ud i vores egen gruppe. Nogle af artiklerne lægger vi ud i specielle grupper.

Vores artikler om besættelsestiden lægges ikke så meget ud i andre grupper. Det har vi haft dårlige erfaringer med. Modsat så mange andre har vi lavet research og været i arkiver og måske kommet frem til en anden holdning som andre. Og dette er ikke så velset på Facebook.

Man lægger stor vægt på, at fotos har den rette opløsning på Facebook. Det er er måske let nok lige at finde et foto, der kan illustrere den artikel, som man har skrevet. Men så er spørgsmålet om den har den rette opløsning eller om du må bruge det foto. Mange bruger masser tid på at finde sådan et foto og spørger om lov, hvis man deler et foto. Og det må man respektere. Indrømmet, at det bruger vi ikke så meget tid på. Til gengæld bruger vi meget tid på selve artiklen.

Det er tydeligt, at mange vores artikler er for lange til Facebooks læsere. Så kunne man jo gøre disse Facebook – venlige ved at forkorte dem. Men her har vi så den holdning, at vi ikke går på kompromis med historien.

Mange af læserne stiller spørgsmål til artiklen, men ofte er det tydeligt, at de ikke har læst den. Og det er uhøfligt, når man overser et spørgsmål. Du skal helst svare på alle spørgsmål.

Men der også mange der læser artiklerne. Og der stilles mange gode spørgsmål. Der kommer mange henvisninger og forslag. Mange bliver overrasket over nogle af artiklerne. De mener så, at man skal gå videre med konklusionerne. Men det er nu ikke altid lige let. For når det drejer sig om historiefortolkning, så er standpunkterne ofte fastlåst og ikke til at rokke ved.

Vi skriver ikke for at provokere, men bliver ofte beskyldt for det. Vi er heller ikke konspiratorer eller ”Fætter Modsat”. Men vi kan godt lide at dykke ned i forskellige kilder. Og jo, vi er blevet bedre til at angive disse kilder. Det var vi bestemt ikke i begyndelsen.

Så er vi også kommet til skade at dele Fake news og ting som Facebook ikke kan lide. Men vi har en god vagthund, der alarmerer os med det samme.

Der er flere, der mener at vi skal dele vores artikler noget mere i andre Facebook – grupper. Det er letter sagt end gjort. Vi oplever ofte, at artiklerne bliver fjernet uden at vi får noget at vide. Det kan ske. At vi overtræder pågældende gruppers idegrundlag, etik og moral.

Jo der er bestemt meget at holde styr på – på Facebook. Det går sandelig fremad:

 • Nåede personer: + 705 pct.
 • Opslagsinteraktioner: + 272 pct.
 • Synes om siden 3.152
 • Følgere: 3.266

 

Igen kritik af ”Den gamle Redaktørs” Historiesyn

Især vores artikler om hvad der skete lig før og efter 1920 nede i Sønderjylland og for den sags skyld i København er det kritik af fra nogle.

Man mener, at jeg ikke sætter mig nok ind i situationen dengang. Jeg skal ikke se datiden med nutidens øjne. Det sidste er jeg helt enige i. Men nu er det jo ikke fri fantasi, som der formidles videre. Kritikerne bør lige kigge på, hvad der bruges som kilde. Og som vi har nævnt tidligere, så er vi blevet flittigere til at angive vores kilder.

Og her anvender vi førende sønderjyske historikere samt anvender nogle af de nye fremragende udgivelser der er kommet om ”Genforeningen”

Vi kan da godt se, at vi mange gange ikke er enige om det billede nogle giver af ”Genforeningen”. Men vi vil da godt her hævde at vores gengivelse er historisk korrekt. Og igen engang, så laver vi masser af research, inden vi skriver en artikel.

Måske ødelægger vi manges illusioner eller forestillinger, når vi skriver om den tid.

 

For mange tekniske problemer

Vi har stadig for mange tekniske problemer. I lang tid kan man køre uden problemer over hovedet. Men så dukker de op. Net-forbindelsen afbrydes gang på gang. Når så forbindelsen dukker op igen er den meget langsommelig. YouSee har ikke kunnet løse problemet. Talrige henvendelser har ikke resulteret i noget som helst.

Tidsforbruget bliver alt for meget. Hurra i dag virker det. Sluk for det hele i et halvt minut er løsningen ind til næste gang.

 

 

Årets TOP-40

 1. Legemsdele i Kastelgraven
 2. Sønderjysk Kaffebord – Opskrifter
 3. Henrettet i Aabenraa
 4. Mandelejren på Livø
 5. Forlystelser på Nørrebro – dengang
 6. Gestapo i Danmark
 7. Haderslev – under Første Verdenskrig
 8. Hafnia – branden
 9. Riffelsyndikatet på Østerbro
 10. Flere gamle værtshuse i København
 11. Barn under besættelsen
 12. Lygter og Lygtemænd i København
 13. Første Verdenskrig i Haderslev
 14. Gamle værtshuse i København
 15. Flere gader på Frederiksberg (K-Å)
 16. Tønder i 773 år
 17. Et hospital på Nørrebro
 18. Tysklandsarbejdere og dansk erhvervsliv
 19. Nyhavns historie
 20. Britiske bomber over Jylland
 21. De svenske forbindelser under Anden Verdenskrig
 22. Da man lavede biler på Nørrebro
 23. Mad fra Tønder – opskrifter
 24. Strøgets historie (1)
 25. Valby – dengang
 26. Sønderjyske drikkeopskrifter
 27. Politiet – under besættelsen
 28. Den Blå Sangbog i Sønderjylland
 29. Henrettet i Aabenraa (b)
 30. Aabenraas Historie
 31. Knivsbjerg – nord for Aabenraa
 32. Sønderjysk Kaffebord – fra Tønder
 33. Folkevognens historie
 34. Rovmordet i Utterslev Mose
 35. Henrik Kauffmann og Grønland
 36. Vognmænd og speditører i Padborg
 37. Ville russerne kun have Bornholm?
 38. Mad fra Tønder – opskrifter
 39. Det drikker vi i Sønderjylland
 40. Gamle butikker og erhverv i Aabenraa

 

DECEMBER – MÅNEDS TOP-100

 1. Sønderjysk Kaffebord – fra Tønder
 2. Turen går til Bylderup
 3. Mad fra Tønder – opskrifter
 4. Legemsdele i Kastelgraven
 5. Sønderjysk Kaffebord – opskrifter
 6. I Rinkenæs Sogn
 7. Folkevognens Historie
 8. Sønderjyske Drikkeopskrifter
 9. Forlystelser på Nørrebro – dengang
 10. Gader og veje på Frederiksberg (A-J)
 11. Lygter og Lygtemænd i København
 12. Tønder i 773 år
 13. Aabenraa – en by der hed Opnør
 14. Flere gamle værtshuse i Aabenraa
 15. Et Gymnasium på Nørrebro
 16. Danske våben til tyskerne
 17. Operation Catherine
 18. Sabotage i Aabenraa
 19. Det drikker vi i Sønderjylland
 20. Skovene omkring Aabenraa
 21. Friserne – syd for Tønder
 22. Et hospital på Nørrebro
 23. Dibbernhaus i Aabenraa
 24. Røde faner på Assistens Kirkegård
 25. Haderslev – under Første verdenskrig
 26. Brand i København
 27. Da man lavede biler på Nørrebro
 28. Blegdamme på Blegdamsvej
 29. Sandheden om Herman Bangs Tine
 30. Scandinavian Star
 31. Henrettelse i Undallslund
 32. Strøgets Historie (1)
 33. Gamle Værtshuse i København (1)
 34. Nyhavns Historie
 35. Riffelsyndikatet på Østerbro
 36. Var Konservativ Ungdom nazister?
 37. På jagt efter Mærsk – familien
 38. Hvad der videre skete i Aabenraa
 39. Hvorfor skulle Janne dø?
 40. Da Aabenraa fik danske gadenavne
 41. De svenske forbindelser under Anden Verdenskrig
 42. Mandelejren på Livø
 43. Gamle butikker og erhverv i Aabenraa
 44. Alarm i Sønderjylland den 8. april 1940
 45. På værtshus på Nørrebro
 46. Royale med brune ideer
 47. Æ Kleinbahn i Aabenraa Amt
 48. Rovmordet i Utterslev Mose
 49. Østerbro i gamle dage
 50. Sønderjysk Madkunst – nok engang
 51. Hafnia – branden
 52. Aabenraas poetiske Gågade
 53. Aabenraas fattige
 54. Flere gader på Frederiksberg (K – Å)
 55. Vognmænd og Speditører i Padborg
 56. Gestapo i Danmark
 57. Aabenraa – i begyndelsen
 58. Dagligliv i Aabenraa – dengang
 59. Sønderjysk Kaffebord – dets historie
 60. Det kulinariske Sønderjylland
 61. Valby – dengang
 62. Hvad skete der med Serridslev?
 63. Gamle detailhandels-forretninger på Nørrebro
 64. Steder på Nørrebro
 65. Tysklandsarbejdere og dansk erhvervsliv
 66. Utterslev Mose – dengang og nu
 67. Barnemorderen fra Jægersborggade – den tredje historie
 68. Kartoffeltyskerne
 69. Satans-kulten på Anholt
 70. Papir-, Senneps-, Tændstik-, og Motorfabrik
 71. Sygdom og andre lidelser i Tønder
 72. Bønder – syd for Aabenraa
 73. Bommerlunder Hærvejens snaps
 74. Henrettet i Aabenraa
 75. Hypnose-mordene – nok engang
 76. Drikkevand til København
 77. Da Janne døde i den store rockerkrig (NørLiv 27)
 78. Caspar von Saldern – hvem var han?
 79. Amager fra A til Å
 80. Gader og veje i Tønder
 81. Tønder – Marskens hovedstad
 82. Sven Hazel – genial eller fupmager
 83. De 113 skud på Nørrebro
 84. Henrik Kauffmann og Grønland
 85. Lov og ret i Aabenraa
 86. Christiansborgs brand 1884
 87. Varehuset Buldog på Nørrebrogade
 88. Et batteri på Østerbro
 89. Tilfældet – Aabenraa Motorfabrik
 90. Rungholt og madedrukning et og to
 91. Er Amagerbønderne slet ikke fra Holland?
 92. Vesterbro-omkring 1900
 93. Finsens Medicinske Lysinstitut på Østerbro
 94. Buchenwald – lægen Værnet stadig aktuel
 95. Baraklejren i Højer
 96. Min bager i Aabenraa
 97. Københavns Sporveje – dengang
 98. Barn under besættelsen
 99. Aabenraa – krogede gader og toppede brosten
 100. Originaler i Tønder

 

 • ”Den gamle Redaktør” vil gerne ønske alle læsere et godt og Corona-frit Nytår. Forhåbentlig kan jeg atter komme ud og holde foredrag, og forhåbentlig kan vi snart lægge mundbindet.