Dengang

NyhederFacebook og Besættelsestiden

April 3, 2020

Facebook og Besættelsestiden

Velkommen til Linda Petersen. Hun er ny redaktør på Facebook, dengang.dk. Vi bringer alle de nye artikler på Facebook, dog ikke fra Besættelsestiden. Her må du selv gå ind og tjekke. Artiklerne indeholder ord og ideologi, der nok ikke er forenelig med Facebooks retningslinjer. Vi skal nødig rydde ud igen. AC

 

Velkommen til Linda Petersen, som er den nye redaktør på dengang.dk på Facebook. Det er hun, fordi den hidtidige redaktør blev smidt ud af Facebook. Han blev deaktiveret. Og det har været umuligt at få fat i Facebook for at få at vide, hvor længe dette ville vare. Nu er det så stået på i fire måneder. Derfor er der kommet en ny redaktør.

Vi har endnu ikke etableret kontakt til alle de gamle grupper på Facebook, men det kommer vel nok efterhånden.

Men alt dette betyder også nogle ændringer. Og det er for at vi ikke atter engang bliver smidt ud af Facebook. Således bliver vi nok lidt mere smålig ved at dele billeder, fordi her var også et problem med Facebook. Vores artikler fra Besættelsestiden rummede en række ord og filosofier, som heller ikke var forenelig med Facebooks retningslinjer og ideologi.

Derfor har vi besluttet, at vi ikke mere på Facebook bringer henvisninger til nye artikler om besættelsestiden. Vi vil nok også være påpasselig at dele andre mediers historier om dette. Det er vi nemlig også tidligere blevet straffet for.

De opmærksomme læsere vil huske, da vi delte en anmeldelse fra Flensborg Avis om nazister i Flensborg. Da fik vi en advarsel, men det fik Flensborg Avis ikke.

Vi har selvfølgelig tjekket vores historier om besættelsestiden. Således er vi blevet mere flinke til at angive vores kilder. Selv om mange læsere måske mener, at ikke alle vores historier er korrekte, så mener vi nu nok, at vi holder os til sandheden. Det gælder alle vores historier.

I den næste tid vil vi på Facebook bringe alle de ny artikler, som vi skrev i den ”Facebook – løse tid. Og vi forsøger at sprede dem så godt vi kan på alle kategorier. Efterhånden har ”Den Gamle Redaktør” fundet ud af at bruge Google Analytic. På den måde kan vi se alle kategorier, er der gang i.

Vi kan også se, at vores læsere har taget vældig godt imod, at vi atter er kommet tilbage på Facebook.

I øjeblikket har du på www.dengang.dk mulighed for at se hele 1.539 artikler fordelt på følgende kategorier:

 • Nørrebro 286 artikler
 • Tønder 253 artikler
 • Sønderjylland 187 artikler
 • København 163 artikler
 • Besættelsestiden (Før/Nu/Efter) 161 artikler (+ 145)
 • Aabenraa 149 artikler
 • Østerbro 86 artikler
 • Højer 72 artikler
 • Padborg/Kruså/Bov 58 artikler
 • Andre Historier 52 artikler
 • Fra Urtekræmmer til Shawarmabar (Nørrebro Handelsforening) 28 artikler
 • 1864 og De Slesvigske Krige: 14 artikler (+19 artikler)
 • Indlemmelse, Afståelse, Genforening: 10 artikler (+ 118 artikler)
 • Industri på Nørrebro: 10 artikler (+)
 • Grænsen er overskredet (Bogudgivelse): 5 artikler
 • Historier om Adelsslægten 9 artikler.

Nyt fra “Den Gamle Redaktør”

Marts 28, 2020

Nyt fra ”Den Gamle Redaktør”

Nye ”kvinde-artikler” – Marts Top-10 – Stigende besøg i en krisetid – Stadig ikke på Facebook – Foredrag aflyst eller udskudt.

 

Kære Læsere

Tak for den stigende interesse i denne krisetid. Vi kan hele tiden følge med i, hvad der læses på vores hjemmeside. Og stort set alle kategorier bliver læst. Under ”Andre Historier” lægger vi i øjeblikket 8 nye kvinde-artikler ind. Det var en læser, der mente, at dem havde for forsømt. Disse artikler har undertegnede ikke selv begået. Men vi har husket kildeangivelse.

Vi har fornyelig også skrevet tre artikler om frygtelige sygdomme. Og på vores bord ligger kildemateriale til artikler om Kommunehospitalet og Bispebjerg Hospital. Der er også en artikel på vej omkring et eventuel engelsk angreb mod Danmark under besættelsestiden baseret på en ny bog. Men åbenbart kniber det for forlaget at få sendt bogen.

Vi har også lagt flere artikler ind under ”Industri på Nørrebro”.

Det er stadig mange, der ikke kan lide vores historie – fortolkning om ”Genforeningen” og Besættelsestiden. Det er svært at tilfredsstille alle. Vi forsøger hele tiden at dukke dybt ned i kilderne. Måske har vi ikke været så flittige med kildeangivelse i de gamle artikler, men det er vi nu i de ny og helt nye artikler.

Vi skulle have holdt en masse foredrag både offentlige og i foreninger. De er enten aflyst eller udskudt på ubestemt tid.

Her er de mest læste artikler fra 1. marts til i dag 28. marts 2020

 

 1. Haderslev under Første Verdenskrig
 2. Barn under Besættelsen
 3. Forbrydelsens Ansigt
 4. Mandelejren på Livø
 5. Britiske bomber over Jylland
 6. Kolera på Nørrebro 1853
 7. Var Konservativ Ungdom nazister?
 8. Sønderjysk Kaffebord – opskrifter
 9. Forlystelser på Nørrebro – dengang
 10. Gestapo i Danmark

 

”Den Gamle Redaktør” ønsker ”God Læselyst” I er altid velkommen til at skrive.

 

 


Foredragene på Biblioteket, Rentemestervej udskydes

Marts 11, 2020

Foredragene på Biblioteket, Rentemestervej udskydes

Foredragene – Industri på Nørrebro/Nordvest afholdes i slutningen af april eller i begyndelsen af maj. Først efter at disse to foredrag er afholdt indrykkes teksten her på siden. Det bliver dog uden fotos, og det handler om copyright. Der bliver ingen bogudgivelse i forbindelse med projektet. Og det handler om manglende økonomi.

 

Vores foredrag sammen med to andre aktører på Biblioteket på Rentemestervej er udskudt til sidst i april/begyndelsen af maj.

I november/december holdt vi to gange tre timers foredrag på Nørrebro omkring Industri på Nørrebro, samtidig viste vi over 200 fotos.

Meningen er, at der nu skal holdes to gange to timers foredrag i Nordvest, hvor vi også medtager noget af industrien med fra Nordvest.

Når disse foredrag er afholdt lægges alle tekster ind på vores hjemmeside under kategorien Nørrebros Industri. Det gælder så også for de nye tekster omkring industrien i Nordvest.

Vi medtager dog ikke alle de flotte fotos, som blev vist under foredragene. Det skyldes rettigheder til fotos og spørgsmålet om copyright. Vi havde skrevet, at disse tekster ville blive lagt ind i løbet af marts, men dette udskydes til maj – måned.

Der har været forespørgsel om en bogudgivelse omkring dette projekt. Det bliver det ikke tale om. Og det handler om økonomi eller snarere mangel på samme.

Vi beklager, at vi tidligere har sagt noget andet. Men det skyldes de indtrufne omstændigheder. Så snart vi kender datoerne skal vi nok offentliggøre dette.


Foredrag 31.01 kl 9.30 Modstand og Besættelse- Karmel – Vedbækgade

Januar 27, 2020

Foredrag 31.01. kl. 9.30 Modstand og Besættelse

Modstand og Besættelse på Nørrebro – Karmel Vedbækgade sammen med gratis kaffe og rundstykker. Vi synger også lidt af Højskolesangbogen.

Hvorfor var det lige at Nørrebro blev speciel hårdt ramt? Vi kigger i døgnrapporter og modstandsbevægelsens egne beretninger. Det er 80 år for den tyske invasion og 75 året for Danmarks befrielse. Den 4. maj var der pludselig 50.000 modstandsfolk. Mange blev likvideret, mellem 400 og 500. Var de alle sammen skyldige? Der foregik jagt på kommunister, nazister og danskere i tysk uniform. Der var også bødler på Nørrebro. Ni dage var særlig frygtelige. Terrorkorps kørte rundt og skød vildt omkring sig. Mange butikker blev brændt ned, selv om de ikke alle var nazi – butikker. En købmand fra Rungsted Plads blev likvideret ude i Utterslev Mose. Her var det tale om et rov – mord. Men efterforskningen blev indstillet. Flygtninge på Nørrebro blev ikke behandlet særlig pænt.

Du kommer vel til foredraget – Vi slutter ca. kl. 11.30


Ingen Facebook og andre ting

December 21, 2019

Ingen Facebook og andre ting

Vi er blevet smidt ud af Facebook. Dette beklager vi. Henvendelse kan ske via mail. Hvad sker der af nye ting på hjemmesiden. Og hvornår er der nye foredrag?

 

Deaktiveret på Facebook

Vi er smidt ud af Facebook. Og det er ikke med vores gode vilje. Der er 750.000 årligt inde på vores Facebook. Vi har åbenbart overtrådt Facebooks spilleregler. Og det beklager vi over for de ca. 3.200 følgere. Hvis vi kommer tilbage, bliver det uden historier fra besættelsestiden. Disse vil du så kun finde på hjemmesiden. Vi har selvfølgelig klaget over afgørelsen, men har ikke hørt fra Facebook. Du kan stadig komme i forbindelse med os ved at sende en mail.

Stop på Facebook betyder også, at vi ikke mere kan reklamere for offentlige foredrag. Men det kan vi så fremover gøre på dette sted.

 

Nyheder på Hjemmesiden

Vi har lagt to nye kategorier på hjemmesiden. Den ene hedder Indlemmelse, Afståelse og Genforening relaterer sig til det, der skete i Sønderjylland for 100 år siden. Vi har haft henvendelser fra medier omkring dette tema. Vi har lavet en liste på 118 artikler, der har med den begivenhed at gøre. Desuden optræder ”Den Gamle Redaktør” nede i Sønderjylland på afstemningsdagen den 10. februar 2020.

 

Industri på Nørrebro

Vi har allerede afholdt to gange tre timers foredrag om dette emne på Støberiet og i Multihallen/Nørrebrohallen. Sammen med mine to samarbejdspartnere samlede vi flere hundrede fotos. Disse kan desværre ikke vises på vores side. Det har noget med rettigheder at gøre. Nogle af dem havde vi kunne vist på Facebook.

Der er blevet vist interesse ude fra Nordvest. Her vil der blive afholdt to foredrag i foråret på to gange to timer. Desuden vil der i begyndelsen af 2020 blive afholdt en byvandring. Det hele sker i samarbejde med Nørrebro Lokaludvalg og Nørrebro Lokalhistoriske Forening og Arkiv.

På denne hjemmeside vil vi samle teksten om ”Industri på Nørrebro” med små og store fabrikker.

 

Besættelse og Modstand på Nørrebro

Den 31. januar 2020 optræder ”Den Gamle Redaktør” i Stefans Kirkens Menighedshus i Vedbækgade kl. 9. 30 Emnet er ”Besættelse og Modstand på Nørrebro”. Der er gratis kaffe og rundstykker. Vi synger nogle sange fra Højskolesangbogen. Arrangementet slutter kl. 11.30 – Vi ses.

 

 


De kommende offentlige Fordrag

Oktober 13, 2019

De Kommende Offentlige Foredrag

Kære læsere, jeg bliver hele tiden spurgt om, hvornår der igen er foredrag. Og til det må jeg sige, at det er der skam hele tiden. ”Den Gamle Redaktør” optræder rundt omkring i foreninger m.m. Men her får du lige datoer for de næste fire offentlige foredrag. Når vi nærmere os datoen skal du nok få nærmere med Facebook – opslag.

Disse foredrag er gratis. Så ”Den gamle Redaktør” håber at se dig.

 

 1. nov. Aften – INDUSTRI PÅ NØRREBRO (1)

                            Sammen med Jan og Karsten

 

 1. nov. Kl. 12 – ØL – KULTUR

                            I forbindelse med Ølfestival i NV

 

 1. dec. Aften – INDUSTRI PÅ NØRREBRO (2)

                            Sammen med Jan og Karsten

 

31.jan kl. 9.30    BESÆTTELSE OG MODSTAND

                           Her får du også gratis kaffe og rundstykker

 

Og så er der et hav af ”lukkede” foredrag, men da må du ikke komme med – Beklager

 

Uwe.

                            

 


Genforening-forening eller indlemmelse

Marts 12, 2019

Genforening – Forening – eller indlemmelse?

Snart bliver Genforeningen fejret. Det kan du læse meget om her på siden. Vi har samlet ca. 20 artikler om Genforeningen. Men der er sikkert mange flere. Du har rigelig mulighed for at læse om dette tema på vores side. Gå ind under Sønderjylland, Tønder, Aabenraa, Højer og Padborg/Kruså/Bov. Her er i alt 580 artikler.

Vi er blevet spurgt om artikler om Genforeningen? Nu er det nok flere, der har en mening om, hvad vi egentlig har med at gøre. Er det genforening – Forening eller indlemmelse? Ja det har vi også skrevet om.

I de 1.372 artikler som vi dags dato har skrevet på siden, er der sikkert flere artikler, der også fokusere på Genforeningen. Men vi har samlet disse 20 artikler, der beskæftiger sig med Genforeningen.

Du kan også på vores side finde artikler, der specielt fokusere på de dansk/tyske forhold i grænselandet. Og så er der ca. 30 artikler om de slesvigske krige m.m. Endvidere har vi vel ca. 10 artikler om Sønderjysk kaffebord – madkunst – drikkevaner – sprog.

I øjeblikket har vi 169 artikler om Sønderjylland, men husk også Tønder (240) – Aabenraa (144) Højer (70) – Padborg/Kruså/Bov (57)

Under Tønder:

 • Lærer i Burkal
 • Tondern Station
 • Heimatfest i Tønder 1921
 • Tønder Bibliotek-i begyndelsen
 • Militæret i Tønder 1920-1923
 • Minder fra Tønder 1864-1920
 • Dagligliv i Tønder 1910-1920
 • Tønder før og efter Genforeningen

Under Sønderjylland:

 • Kan man egentlig tale om Genforening?
 • Er Genforening det rette ord?
 • Var Sønderjylland en del af Danmarks rige i middelalderen?
 • Da Sønderjylland blev dansk
 • Lov og ret i Sønderjylland-dengang?
 • Sønderjylland-efter Genforeningen
 • Sønderjylland i knibe
 • Mere om kongens hvide hest
 • Kongens hvide hest

Under Padborg/Kruså/Bov:

 • Bov Sogn mellem dansk og tysk
 • Genforeningen i Bov Sogn

Under Højer:

 • Den sure præst fra Højer
 • Pigen fra Højer og mange flere

Måske kan man også henregne alle de artikler vi har om Haderslev og Aabenraa i 1900- tallet. Men god fornøjelse.


Flere banditter og mere politi på Nørrebro

November 30, 2018

Flere banditter og mere Politi på Nørrebro

Fredag den 25. jan 2019 kl. 9.30 – 11.30

 

Det skal handle om ”Nørrebro i gamle dage”. Vi skal høre om alt fra barnemordere til slumstormere. Ja og selvfølgelig om den gamle Rantzau, der fyldte i dobbelt forstand. Vi skal høre om syndikalister, Dern stærke mand, Svenske Stina og andre uheldige elementer. Og så var det lige gendarmerne på Ydre Nørrebro, der overnattede hos en bager.

Panserbasserne måtte ikke gå på værtshus i tjenestetiden, men ak. Mange værtshusejere stillede bajer ud til panserbasserne, så kunne man jo se gennem fingrene med mange ting. Man skulle spørge om lov, hvis man ville gifte sig. Og så kunne man blive fyret, når man ikke hilste på de kongelige. Nu var det ikke fordi de kom forbi Nørrebro hver dag.

Så skulle man også passe på de løse piger. Men ak på Vesterbro var det en panserbasse, der forelskede sig i Sorte Marie. Det endte dog meget sørgeligt. Det stærke mand flygtede fra Nørrebro med knuste pigehjerter og ubetalte veksler. Ja og så foregik ”Verdens første spiritusprøve” på Fælledvejens Politistation. Og så videre.

 

 • Vi synger fra Højskolesangbogen, drikker kaffe og spiser rundstykker. Dette foregår alt sammen i ”Karmel” – Stefanskirkens Menighedshus i Vedbækgade 12, 2200. Det er lige skråt bag ved kirken – der er også adgang med elevator.

Ny Nørrebro artikel – hver uge

August 30, 2018

 

Ny Nørrebro – artikel hver uge

Fremover vil du i magasinet eller NørrebroLIV kunne se en artikel herfra. Og det er hver torsdag. Måske kommer den også på bladets hjemmeside. Bladet udkommer i et oplag på 10.000 og uddeles på Nørrebro.

Artiklerne fra dengang.dk vil omhandle historie fra det gamle Nørrebro og det bliver lige fra originaler, mordere, ballademagere og sjove personer til fattiglemmer, panserbasser, Fælledbisser til brune værtshuse. Så kære læsere på Nørrebro og omegn – glæd jer.

For en ordens skyld så bliver det tale om ny skrevne artikler, som bladet redigerer efter hvor meget plads det er osv.


Samarbejde med Nørrebro/Nordvest Bladet

Maj 28, 2018

Samarbejde med Nørrebro/Nordvest Bladet

Fremover vil du kunne finde artikler fra dengang.dk om gader og veje på Nørrebro og i Nordvest i Nørrebro/Nordvest Bladet. Vi har allerede leveret den første artikel.

 

Med jævne mellemrum vil dengang.dk levere artikler til Nørrebro/Nordvest Bladet. Det handler om gader og veje på Nørrebro og i Nordvest.

Det er klart at artiklerne vil blive tilpasset avisen. Men vi vil på vores hjemmeside bringe artiklerne i uforkortet form. Vi vil kalde artiklerne for gadens navn og derefter Kort fortalt.

Vi har allerede leveret den første artikel. Den handlede om Ravnsborggade, og de kan finde artiklen Ravnsborggade – Kort fortalt på vores hjemmeside.

Hvornår næste artikel kommer vides ikke, og hvor længe vil leverer disse artikler er ikke afklaret.