Historier af Uwe Brodersen
Sønderjysk kaffebord – opskrifter

Så er det serveret. Her giver vi 31 opskrifter på den sønderjyske bagekultur. Her får du serveret hele to slags Knæpkager, to slags ”Brøtåert”. Men der er også Goraj, Kys og Klap, Bækkenør og Ingenting. Prøv ogs¨Højer Riskage eller Kartoffelkage. Tænk ikke på den slanke linje. Det har vi andre heller ikke gjort.  

Vores første artikel om det Sønderjyske Kaffebord er allerede røget ind blandt de ti mest læste. Men mange af vore læsere, har savnet opskrifter. Det får de så her. Nogle steder har vi anført historien om lige den art vi giver opskriften på. Mange af opskrifterne er tilegnet min mor, Lene. Men vi kan nu engang ikke kalde alle opskrifter for Lene`s eller mor`s. Men herfra skal lyde et velbekomme.  

Sønderjysk kaffebord består af mindst 16 forskellige slags kager. Og man skal helst smage på det hele, for ikke at fornærme værtinden.

Tænk ikke på din linje, når du nu går igang. Det har vi andre heller ikke gjort. 

Boller (Pomle)

Boææerne hørte dengang med ved alle kaffeborde. De smager bedst helt friskbagte. De flækkes og smøres, derpå lægges de på et fad, således, at de halvdele ligger oven på hinanden. På den måde er det svært, at undgå at tage en hel bolle. Denne skik stammer fra dengang, hvor der var brug for ”stopkager”. Så spiste man ikke for mange af æ toert å a æ småkache, 

 • 500 gr. mel

  125 gr. smør

  50 gr. gær

     3  æg

     2 tsk. Kardemomme

     1 ½ dl. Mælk

     1 ½ tsk. Salt

  Bages ved 225 grader i ca. 15 min. 

Varm mælken til 30 grader. Rør mælken, gær, smør og 2 æg sammen, tilsæt kardemommen og det meste af melet. Lad dejen hæve med lidt drysset mel over, indtil det fylder det dobbelte. Rul dejen ud i en pølse, skær den i ens stykker, der formes til boller med lat melede hænder. Sæt bollerne på en smurt plade og lad dem efterhæve ca. 15 minutter. Bollerne pensles med et sammenpisket æg og bages.  

Lene`s Brødtærte (brøtåerrt)

Brødtærte af denne type kendes kun i Sønderjylland. Det var en yndet festspise, som jeg har fået mange gange som ung. Vi skal bruge: 

 • 6 æg

  100 gr. revet rugbrød

  250 gr. sukker

  100 gr. hakkede nødder

  1 tsk. Bagepulver

  ½ l piskeflæde

  50 gr. nødder. 

Æggene deles i hvider og blommer og hviderne piskes stive. Sukkeret røres forsigtigt i hviderne lidt efter lidt, og derefter røres æggeblommerne i een ad gangen. De haklkede nødder og revet rugbtød blandes sammen og tilsættes forsigtigt sammen med bagepulveret.

Dejen kommes i 3 meget velsmurte lagkageforme og bages ca. 10 min. ved 225 grader

De færdige lagkagebunde lægges sammen med flødeskum og pyntes med hakkede nødder.

 • Jæn ka rolle rain mæ, te dæ wæ itt jet bet æuve æ tåert
 

Oma`s Brødtærte (lagkage)

 • 4 æg

  150 gr. sukker (1 ¾ dl)

  3 kopper revet rugbrød (4 ½ dl)

  4 – 5 dl piskefløde (fyld) 

Del æggene og pisk hviderne stive. Pisk sukkeret i og dernæst æggeblommerne. Smid det revne brød i med let hånde. Fordel dejen i 2 lagkageforme (sørg for at formene er godt smurte, man kan også bruge bagepapir i stedet). Bag bundende i 12 – 15 minutter ved 190 grader. Læg de kolde bunde sammen med flødeskum.  

Sønderjysk Appelsinkage 

 • 300 gr. margerine

  300 gr. melis

  300 gr. mel

  4 hele æg

  1 tsk. Bagepulver

  Saften af 1/2 appelsin og reven skal 

Margerine og melis røres til sukkeret ikke knaser. Æggene kommes i et ad gangen. De andre ting blandes i. En sandkageform smøres og dryses med mel. Kagen bages ved 200 grader ca. 60 minutter.

Glasur: Flormelis blandet med saften af den anden halvdel af appeksinen. Pyntes med hakkede mandler. 

Sønderjyske kringler

 • 4 stk.

  400 gr. margarine

  600 gr. mel

  1 ½ pk. Gær

  2 æg

  2 dl. Mælk

  4 spsk. Sukker

  200 gr. margarine (Fyld)

  150 gr. sukker

  2 tsk. Kanel

  (evt. marcipan, marcipanbrød og eller nougat, også gerne frugter. 

Margarinen sættes ud. Den skal være så blød, at den æltes i dejen. Gæren smulres. Lunken mælk hældes over og sukker kommes i. Mel og mælk hældes i, og dejen æltes og først nu kommes margerinen i. Det er meget fedtet at arbejde med, men....det kan virkelig betale sig. Dejen bliver nemlig ikke tør på denne måde.

Husk ikke, at komme for meget mel i. Den må gerne hænge fast i fingrene. Dejen lægges i 4 striber på bagepladen. Klappes flade og remonce, marcipan eller andet kommes på.

Dejen samles. Først enderne, så lægges siderne over hinanden. Pensles med æg og drysses evt. med perlesukker. Hæver til det dobbelt størrelse og bages 200 grader i 20 minutter.  

Lene`s kringle

 • 500 gr. mel

  100 gr. sukker

  1/1 dl. Mælk

  3 æg

  75 gr. gær

  375 gr. margarine 

Gæren opløses i sukkeret. Æggene tilsættes sammen med mælk og mel. Det hele æltes godt sammen. Dejen rulles ud på bordet. Margarinen skæres og rulles ind i dejen, som fyld i kringlen. Der kan bruges svesker, rosiner eller marcipan. Smøres med æg og stilles til hævning. Bages ved ca. 200 grader i 14 min.  

Tante Titti`s kaffebrød

 • 375 gr. smør
 • 375 gr. sukker – røres godt sammen
 • 7 æg – røres i et af gangen
 • Derefter 375 gr. mel
 • Og 1/1 tskf. Bagepulver
 

Det hele røres godt sammen. Smøres på en plade så tynd som muligt. Strøs med korender, sukker eller mandler. Bages ved 200 grader. Når kagen er bagt, skæres den i små firkanter, derefter sættes den i ovnen igen og skal tørres lidt.  

Oma`s sandkage

 • 200 gr. margarine

  150 gr. sukker

  3 æg

  125 gr. hvedemel

  125 gr. kartoffelmel

  ½ tsk. Bagepulver 

Margarine og sukker røres godt. Æggene tilsættes et ad gangen. Mel, kartoffelmel og bagepulver tilsættes. Dejen hældes i en smurt form (1 ½ l). Bagetid: ca. 1 time ved 175 grader.  

Stribekage (Striffkach)

 • 6 æg

  ½ del kartoffelmel

  ½ del hvedemel

  Lidt hjortetaksalt

  Smør

  Sukker 

Smør og sukker røre godt sammen og æggene tilsættes 1 af gangen, derefter mel og hjortetaksalt. Der bliver ca. 6 – 7 bunde, alt efter hvor store æggene er. Bundende skal være så tynde som mulig. De kægges sammen med ribsgele mellem hvert lag.  

Kagen blev bagt til jul, og holdt sig langt ind i det nye år. Skal opbevares køligt. Den skæres i tynde skiver, og hvis man vil flotte sig kan man servere den med flødeskum. Det var almindeligt, at kagen blev brugt som barselskage. Det var faktisk en skik, at man sendte lagkager som barselsgaver. Det var derfor normalt at invitere til barsels – kaffegilde. 

Sonja`s søsterkage

 • 300 gr. mel

  125 gr. margarine

  3 æg

  2 spsk. Sukker

  1 kop lunken mælk

  30 gr. gær

  Rosiner, hakkede mandler eller nødder

  Sukat

  Reven citronskal

  Lidt vanillie 

Mel og magarine smuldres med hænderne, udtørres med sukker og den lukne mælk. Der røres i dejen og tilsættes 3 hele æg, rosiner, nødder, citronskal, sukat og vanille. Dejen hældes i en rund bageform, sættes i ovn på 200 grade i 30 minutter. Lad kagen stå til afkøling.  

Højer Riskage

 • ½ l sødmælk eller fløde

  80 gr. grødris

  Grøden koges og afkøles, herefter tilsættes

  80 gr. sukker

  75 gr. smør

  2 æggeblommer

  50 gr, hakkede mandler

  1 tsk. Vanilliesukker

  ½ tsk. Kardemomme

  Skal af ½ citron

  Til sidst vendes 2 stiftpiskede ægghvider i 

Denne dejmasse hældes i en springform og bages 1 time i ovenen ved 150 grader. Kagen må ikke være alt for høj. Den skal være som en tyk lagkagebund på 2 ½ cm. Der serveres flødeskum og gelé til.

Denne kostelige ret bruges ofte ved bryllupper i det sønderjyske.  

Mangeægskage

 • 6 – 8 æg
 • 1/2 tsk. Bagepulver
 • 1 dl. Sukker
 • 1 dl. kartoffelmel
 • Fyld: 1 ½ dl piskefløde

  Brombærsyltetøj eller æblemos

  Pynt: 1 ½ dl piskefløde 

Rør æggeblommer hvide med sukkeret. Æggehviderne psikes meget stive og vendes forsigtig i æggemassen. Bagepulver og kartoffelmel blandes i. Dejen hældes i velsmurte lagkage/springforme. Bages 20 minutter ved 220 grader. Lægges sammen med syltetøj og pyntes med flødeskum.  

Kathrineblommetærte

 • 5 æg

  1 l fløde

  1 stang vanillie

  100 gr. sukker

  500 gr. Kathrineblommer eller svesker

  Mandler 

Æggeblommerne røres med sukker og kommer i en gryde med fløden. Lav et opkog og køl af. De piskede hvider kommes i, når cremen er kold. Blommerne eller sveskerne med mandel lægges i bunden af en ovnfast form, og dejen hældes over. Ved serveringen vendes kagen ud på et glasfad og pyntes med fødeskum langs kanten. Uden for blommesæsonen kan blommerne erstattes af store stenfri svesker, der udblødes i vand. De skal have et let opkog, hvorefter mandelen puttes i.  

Sønderjysk Bryllupskage

 • 1 kg mel

  270 gr. smør

  3 spsk. Sukker

  6 æg

  50 gr. gær

  150 gr. rosiner

  1 tsk. Kardemomme

  2 tsk. Revet citronskal

  2 tsk. Sukat

  2 tsk. Pomeransskal

  4 spsk. Hakkede nødder

  3 dl mælk

  1 del fløde 

Bages ved 200 grader i ca. 40 min. Lidt af melet tages fra til ælning og rulning. Smørret hakkes med en kniv i melet og smuldres med fingrene. Gæren udtøres i lidt lunken mælk og tilsættes dejen sammen med krydderier og de letsammenpiskede æg samt mælk og fløde. Dejen æltes, indtil den er blank og slipper fadet. En serviet strøes med lidt mel og bindes om dejen, som derpå lægges i en spand koldt vand natten over. Den følgende dag trilles dejen ud i 2 store kringler, der pensles med pisket æg og strøes med groft sukker og nødder. Efterhæver ca. 30 minutter før bagningen.

Undertiden får kringlen marcipanfyld, og den smager da rigtig godt. Lav fyldet af 100 gr. smør, der tilsættes 100 gr. sukker og røres grundigt til sukkeret er opløst. Derpå tilsættes 100 gr. marcipan. Fyldet lægges i kringlen, før den sættes til hævning. 

 • Kringlen var ved siden af lagkagen (æ tort) den vigtigste kage ved Sønderjysk kaffebord, og dette gælder fortsat. Mange af de ældre kagetyper er forsvundet i dag – men ikke kringlen. Før jul bager mange sønderjyder en stor kringle, som serveres ved kaffebordene julen igennem sammen med julesmåkagerne.
 

Kongestamme

 • Sukkerbrødsdej:

  4 – 5 æg

  150 gr. mel

  150 gr. sukker

  2 tsk. Bagepulver

  Ca. 100 gr. smør

  210 grader i 6 – 8 min. 

Æg og sukker piskes til en luftig masse. Melet drysses forsigtig i, og dejen jældes straks i en bradepande, beklædt med smørsmurt papir. (Det er lettest at tage en pakke smør og høvle tynde skiver af med ostehævlen. Hele papiret skal være smørdækket, for at kagen ikke hænger i. Kagen er færdigbagt, når den er lidt lysebrun i kanterne

Så snart kagen tages ud, strøes den med flormelis over det hele og vendes ud på et andet stykke bagepapir. Derpå trækkes det første stykke bagepapir af, og kagen påstryges smørcreme og rulles forsigtig sammen, mens man fordigtig holder den i bagepapiret. Rouladen lægges nu til afkøling på en bagerist ovenpå sammenføringen, så trykket fra papiret kan holde rouladen i form, indtil den er helt afkølet. 

 • Smørcreme:

  100 gr. chokolad

  1 dl. Vand

  200 gr. smør

  50 gr. sukker

  3 æggeblommer 

  Pynt:

  70 gr. høvlet chokolade 

Sukkeret og vandet koges til en lage, der hældes over de sammenpiskede æggeblommer under stærk piskning, som fortsættes indtil cremen er afkølet. Det blødgjorte smør røres i cremen, kun lidt smør ad gangen. Når cremen er afkølet og smidig, kan den over damp smeltede chokolade røres i.

Når rouladen er afkølet, vil den holde formen, og man kan da dekorere dem med resten af smørcremen og pynte den med høvlet chokolade, så kagen illuderer en egestamme.  

 • Undertiden blev den roulade købt hos en erfaren konditor. Kagen var yndet i begyndelsen af 1900’tallet og meget anvendt som barselsgave. Efter 1920 var der ikke blot stednavne, der blev ændret til dansk form. Også kagenavne blev oversat til dansk, og rouladen ”Bismarck – eg” blev af bagerne kaldt Kongestamme.
 

Sønderjysk kartoffelkage

 • 12 æggeblommer

  250 gr. sukker

  Saften og den revne skal af 1 citron

  500 gr. revne kogte kartofler

  150 gr. bitre mandler

  150 gr. søde mandler

  12 æggehvidder 

  Pynt:

  Æblekompot kogt med lidt kanel 

Æggeblommerne røres godt og længe med sukker. Derpå tilsættes den afsiede saft og den revne skal fra citronen, og lidt efter lidt kommes de revne kartofler i. Først når alty er godt rørt sammen tilsættes 12 æggehvider, der skal piskes helt stive på forhånd.

Bages i springform. Her dækkes bunden med dej, derpå lægges æblekompot og dej skiftevis. Der afsluttes med et lag dej. Bages ved 170 grader i ca. 50 min.  

Sønderjysk Julekløben

 • 500 gr. hvedemel

  50 gr. smør

  ½ tsk. Salt

  1 tsk. Sukker

  50 gr. gær

  3 dl mælk

  2 ½ dl rosiner

  1 ½ dl sukat

  125 gr. smuttede hakkede mandler 

Smørret smuldres i melet. Gæren udtørres i lunken mælk og tilsættes sammen med det øvrige. Når dejen er rørt godt, sættes den til hævning ca. 30 min. Derpå æltes den atter, formes til et brød ved at rulle dejen ud i en aflang firkant, der holdes sammen en gang på den lange led. Efterhæves ca. 30 min. Pensles med æggehvide og bages ca. 30 min ved 200 – 225 grader.

Efter bagningen overdrysses brødet let med flormelis. Ved serveringen skæres brødet i skiver, der ofte smørbelægges. 

Kløben er en let og lækkert rosinbrød, som for mange er indbegrebet af en sønderjysk julekage. Det fremstilles gennem hele december af de fleste sønderjyske bagere. Undertiden i en luxus udgave med marcipan. Kløben er en særlig variant af den tyske julekage ”Stollen”, men den er ikke nær så lidt. Ordet kløben er nyt i det danske sprog og førdt registreret i dette århundrede. Det stammer fra tysk og betgener den længdespalte eller kløft, der opstår, når dejen bliver sammenfoldet.  

Knæpkager (1. version)

 • 200 gr. rugmel

  200 gr. hvedemel

  300 gr. sukker

  200 gr. bygmel

  300 gr. fedt

  2 dl. Fløde 

Fedtstoffet smeltes, heri varmes fløden, mel sukker. Det ele hældes i et fad og æltes grundig igennem. Når dejen er tilpas gennemæltet og kold, udrulles den tyndt og skæres i store aflange kager, som smøres med æg og lidt vand. Prikkes med en gaffel og bages ved jævn varme til de er gyldne. Når lagerne spises, smøres de over med lidt sirup.  

Knæpkager (2.version)

 • 500 gr. mel

  1 kop fløde

  100 gram fedt

  125 gram smør

  1 kop sukker

  1 æg

  Lidt hjortesalt 

Dejen æltes sammen og skæres ud i firkanter og pensles med æg og mælk, bages lysebrune. Smøres med sirup, når de serveres. 

Knæpkager har fået deres karakteristiske navn efter den lyd, der giver, når man bider i den hårde kage. Sammen med ”Goderåd” er det en af de ældste småkagetyper, der kendes. De blev dengang bagt i den store bageovn efter rugbrødsbagningen. Undertiden samlede man alle dejrester og æltede dem sammen med fløde. Det er forklaringen på, at der i ældre opskrifter er angivet både rugmel, hvedemel og bygmel i knæpkager. Enkelte ældre husmødre fastholder , at en rigtig knæpkage skal laves af rugmel og at der skal anvendes sirup og fedt som bindemiddel i stedet for fløde og smør.  

Klejner (vrejn unge)

 • 125 gr. smør

  170 gr. sukker

  500 gr. mel

  3 spsk fløde

  3 æg

  1 tsk. Hjortetaksalt

  Lidt vanille

  Reven skal af en citron 

Rør smør og sukker sammen, tilsæt det øvrige og ælt dejen sammen. Dejen udrulles med en kagerulle og dejen snittes med en klejnespore til små klejner, der snittes i midten og vrides til ”vrejn unge”. Resten af dejen stikkes ud med rundt glas og ”gaf hul i æ midt”. De ”vrejn unge” koges i lysebrune i fedt eller palmin, og tages op på fedtsugende papir, hvor det afkøles. 

Klejner er en udpræget jule – småkage ligesom brunkager. Ingen af disse småkager er specielle for Sønderjylland, men klejnerne har en speciel sønderjysk betegnelse. Mange tror at betegnelsen ”vrejn unge eller vrejn drenge og piche” dækker over en særlig sønderjysl variant. Men her – som mange andre steder – er det sønderjyske og det danske identiske begreber. Navnet, der har en vis erotisk undertone er antagelig en mandlig vits, der er slået an.   

Vanillekranse

 • 500 gr. mel

  375 gr. smør

  250 gr. melis

  2 stænger vanilie tørret st. eller hakket.

  Lidt bitre og helst mange søde mandler (helst hakket gennem mandlekværn) 

Det hele æltes meget længe aftenenen før bagning. Tag en lille klump ad gangen, ellers bliver dejen blød. Kør dejen gennem bollesprøjte eller kødhakker med stjenetyllen i. Formes til ringe og sættes på bageplade. Bages ca. 8 min. ved 200 grader. Sættes straks til afsvaling.  

Fedtebrød

 • 500 gr. mel

  2 tsk. Hjortesalt

  500 gram margarine

  260 gr. sukker

  260 gr. kokos.

  Glasur med lidt rom eller romessens. 

Det hele blandes på en gang. Rulles ud i tre stænger, der trykkes flade og bages midt i ovnen ca. 10 min. ved 200 grader. Smøres med glasur og skæres i strimler med det samme, ellers knækker de. 

Brune Fedtkager

 • 125 gr. chokolade

  250 gr. svinefedt

  375 gr. sukker

  500 gr. mel

  1 tsk. Hjortetaksalt 

Chokoladen smeltes sammen med fedt. Sukker, hjortetaksalt og mel tilsættes. Røres evt. på maskine. Trilles til kugler og trykkes let. Sættes på bageplade med bagepapir. Bages ved 160 grader i 25 minutter på miderste rille. Ønskes hvide fedtkager, udelades chokoladen.  

Mor*s Fedtkager

 • 250 gr. fedt

  500 gr. mel

  250 gr. sukker

  1 tsk. Hjortetaksalt

  4 spsk. Kakao 

Sæt fedtet frem i stuetemperatur, helst dagen før begningen. Ælt fedt, sukker og hjortetaktsalt grundigt sammen. Tilsæt melet lidt ad gangen. Hvis dejen ikke bliver smidig tilsættes lidt ekstra mel. Del portionen i to lige store dele. Ælt kakao i den ene del. På smurte plader skal kagerne afsættes med en teske i størrelse som en valnød. Bages ved 150 – 170 grader i ca. 10 minutter. Kagerne skal revne lidt på overfladen, for at være rigtige.  

Ved serveringen lægges både hvide og brune fedtkager på fadet. Denne småkage skal ligesom andre ”bækkenødder”(småskager)serveres på en bestemt måde. Mange steder ledssages marengs eller kys af en lille gul flad småkage kaldet ”klap”. Den laves af sukker og den æggeblomme, der bliver til overs af marengsbagning. Et tredje eksempel på småkager, som helst skal følges, er ”Vrejn unge”.  

Pebernødder

 • 60 stk.

  375 gr. hvedemel

  175 gr. smør

  ½ tsk. Potaske

  3 dl. Farin

  1 æg

  ½ tsk. Kardemomme

  ½ tsk. Peber 

Hak smøret ud i melet. Rør potasken ud i lidt koldt vand og kom det i dejen sammen med resten af ingredienserne. His dejen ikke hænger sammen, tilsættes lidt mere vand. Dejen rulles til tynde stænger, der deles i små kugler, som trilles til pebernødder og sættes på bagepapir. Bages ved 180 grader i ca. 10 min. 

Ingenting

 • 375 gr. mel

  2 æggeblommer

  250 gr. smør

  2 spsk. Fløde

  300 gr. sukker (Pynt)

  2 spsk. Hakkede mandler

  2 æggehvider

  1 – 2 tsk. Eddike 

Dejen æltes sammen og rules med en kagerulle. Kagerne stikkes ud med et vinglas. Hviderne piskes stive med sukker, tilsættes eddike og de hakkede mandler. Kagerne pyntes med den masse og bages i 8 minutter.  

Denne opskrift anses af mange sønderjyske husmødre for at være de lækreste småkager, der findes. Navnet antyder kagenes lette substistens. Ingenting kan man altid spise og var egnet som afslutning på et rundt kaffebord. I Midtslesvig kaldes denne småkage undertiden for ”Israelit”. 

Bekkenørre

 • 1 kg rugmel

  375 gr. fedt

  375 gr. mørkt farin

  Lidt fløde

  Stødt anis

  Potaske 

Mel og fedt smuldres, farin, krydderier og fløde tilsættes. Det hele æltes godt sammen. Rulles ud i fingertynde pølser og skæres af i terninger. Sættes på en smurt plade og bages ved jævn varme.  

Goderåd (gojraj)

 • 40 – 45 stk.

        500 gr. mel

           250 gr. sukker

  200 gr. smør

  4 æg

  3 stk. kardemomme

  1 tsk. Vaniljesukker 

Sukker og smør røres sammen. Der tilsættes æg, vaniljesukker og kardemomme. Melet røres i lidt ad gangen. Bages på hver side i et særligt goderådsjern, som smøres med et flæskesværd efter bagning af hver kage, såfremt det ikke er et moderne teflonbelagt jern.

Disse småkager er smukke at se. De er imponerende af størrelse, og har stor holdbarhed. Godt nok tager det lidt tid at fremstille, du skal nok regne med cirka en time. Goderåd er lysebrune, helt tynde og sprøde. De opbevares i stabler i en lufttæt kagekasse, der svarer til størrelsen på goderådene.  

Kys og Klap

En god måde, hvor sønderjyderne får brugt både hviden og blommerne fra æggene

 • 2 æggehvider (Kys)
 • 250 gr. sukker
 • ½ spsk. Eddike
 

Æggehviderne piskes meget stive. Sukkeret tilsættes lidt ad gangen, sammen med eddiken. Dejen sættes med en teske på en bageplade med bagepapir.  

 • 2 æggeblommer (Klap)

  250 gr. sukker

  ½ tsk. Hjortetaksalt 

Sukker, æggeblommer og hjortetekssalt piskes godt. Dejen sættes på en bageplade med bagepapir med 2 teskeer. Begge slags kager bages ved 160 grader i 10 – 12 minutter.

Kagen serveres i samme skål og man tager en af hver. 

Sønderjyske æbelskiver med svesker

 • 30 stk.

  2 ½ dl mælk

  15 gram gær

  3 æg

  20 gr. sukker

  200 gr. mel

  ½ tsk. Kardemomme

  175 gr. smør/margerine

  Ca. 300 gram stenfri svesker

  50 gr. flormelis 

 • Lun mælken til ca. 30 grader, opløs gæret heri
 • Del æggene i blommer og hvider
 • Rør æggeblommer og sukker, indtil det er hvidt
 • Mælk og mel samt kardemomme tilsættes under grundig omrøring
 • Smelt ca 1/3 af smørret og kom det i dejen
 • De stiftpiskede hvider blandes forsigtig i dejen
 • Sæt dejen til hævning et lunt sted ca. 20 minutter
 • Imens udblødes sveskerne, og de får et et opkog.
 • Bag æbelskiverne ved at komme lidt af fedtstoffet i hvert hul i den varme pande. Kom lidt dej i, lidt efter en sveske. Når dejen er ved at danne skorpe i bunden, vendes æbleskiverne.
 

Serveres drysset med flormelis.

Æbelskiver med svesker fik vi altid til jul hjemme i Tønder. Ofte fik vi det også til frokost, så var der mere plads om aftenen. I gamle dage fik man det, når der var pause under høstarbejdet. 

Hedeviger

 • 500 gr. margarine

  125 gr. sukker

  750 gr. mel

  ½ liter mælk

  65 gr. margarine/smør

  2 ½ pakke gær

  Rosiner

  1 ½ æg

  Evt. Sukat 

Mælken lunes og når den er fingervarm smuldres gæren i. Æg og sukker røres i, mel, den bløde margarine/smør, rosiner, og sukat kommes i og dejen æltes godt. Hæver 1 time. Sættes på bageplade i klatter eller som boller. Bages ca. 10 minutter ved 225 grader.

Disse kager/boller er en sønderjysk specialitet til fastelavn.  

Hvis du vil vide mere, så læs

 • Sønderjysk kaffebord
 • Mad fra Tønder
 • Mad fra Tønder – opskrifter
 • Sønderjysk kaffebord – fra Tønder

          
   
   
   
   
   
   

 
Skrevet af Uwe Brodersen d. december 02 2008 10:49:50 · 0 Kommentar(er) · 4560 Fremvisninger · Udskriv ·
 
Kommentarer
Der er ikke skrevet kommentarer.
Kommentér
Du skal logge ind for at kommentere.
Vurderinger
Du skal være registeret bruger for at kunne vurdere en tekst.

Log ind eller meld dig til.

Teksten er ikke vurderet.